Aaron Ramsey skadet seg stygt i en duell med Stokes Ryan Shawcross tilbake i 2010. FOTO: scanpix
Aaron Ramsey skadet seg stygt i en duell med Stokes Ryan Shawcross tilbake i 2010. FOTO: scanpix

Skrekkbruddene som rystet fotballverdenen

Emil Sildnes (21) ikke alene om å ha pådratt seg en grusom bruddskade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under mandagens oppgjør mellom HamKam og Hødd at Emil Sidnes og Hamar-laget fikk en verst tenkelig start på sesongen. 

Etter seks minutter var midtbanespilleren i duell med Jesper Törnqvist da Hødd-keeper Jan Lennart Urke gikk ut for å ta ballen. Det klarte han, men Sildnes gikk også overende i samme situasjon og ble liggende å vri seg i smerter.

Tv-bildene avslørte raskt at det dreide seg om et beinbrudd for 21-åringen, som ble kjørt til sykehuset med et brukket leggbein.

Denne artikkelen tar for seg andre stygge hendelser, og vi gjør oppmerksom på at den inneholder sterke bilder.

Eduardo da Silva 

I februar 2008, etter en takling fra Birmingham-spiller Martin Taylor, ble daværende Arsenal-spiller Eduardo liggende igjen på gressmatten å vri seg i smerte. Sky Sports, som sendte kampen direkte, bestemte seg for ikke å vise noen repriser av situasjonen ettersom den var så brutal.

FOTO: scanpix
FOTO: scanpix
FOTO: scanpix
FOTO: scanpix

Det tok Eduardo i underkant av et år å returnere til fotballbanen. I dag spiller han i den ukrainske storklubben Shakhtar Donetsk. 

Aaron Ramsey 

To år etter at Arsenal måtte klare seg uten Eduardo etter en skrekkelig takling, skjedde det igjen. Denne gangen gikk det utover den unge og lovende Aaron Ramsey. Unggutten havnet i en duell med Stokes Ryan Shawcross om å nå ballen først, og endte opp med et dobbelt brudd i leggen. Omtrent ni måneder senere var han tilbake på banen, men Wenger har i ettertid uttalt at det tok mye lengre tid enn det for å komme over skaden, psykisk. 

AFP PHOTO/Paul Ellis
AFP PHOTO/Paul Ellis

Francesco Totti 

19. februar 2006 spilte Roma mot Empoli. Totti havnet i en duell om ballen med, og endte opp med en brukket ankel. Selv om alle odds var i mot han, returnerte Totti til fotballen allerede sommeren 2006, akkurat i tide til å kunne spille VM for Italia. Italienerne endte opp som verdensmestre og Totti ble tatt ut på All Star-troppen som bestod av 23 mann. Totti hadde flest målgivende pasninger av alle spillerne i mesterskapet. 

(AP Photo/Alessandra Tarantino)
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Djibril Cisse

Cisse er kanskje den mest uheldige av spillerne i denne artikkelen. Hvorfor bare få en karrietruende skade, når man kan få to? I løpet av karrieren sin brakk Cisse begge leggene sine. Den første av de to kom i en kamp mot Blackburn, da Cisse var Liverpool-spiller, tilbake i oktober 2004. I en løpsduell med Jay McEvely ble hans venstre fot sittende fast i bakken, og han brakk leggen på to steder. Cisse gjorde comeback i Champions League i april året etter. 

Kun et drøyt år etter comebacket, skjedde det igjen. I en vennskapskamp mellom Frankrike og Kina ble Cisse taklet av den kinesiske kapteinen Zheng Zhi, og vridde beinet i det han falt, noe som resulterte i nok et beinbrudd for den uheldige spilleren. Denne gangen var det i høyrefoten. Dette gjorde at han ikke fikk deltatt for Frankrike under VM i 2006. 

AFP PHOTO/ PASCAL PAVANI/PP
AFP PHOTO/ PASCAL PAVANI/PP

Alan Smith

Under en FA-cupkamp mot Liverpool tilbake i 2006, skulle Alan Smith løpe ut for å blokkere et kraftfullt frispark fra John Arne Riise. Smith endte opp med å klare å blokkere skuddet fra nordmannen, men det gikk hardt utover ankelen til den daværende Manchester United spilleren. Sir Alex Ferguson har i ettertid sagt at det er «en av det verste» skadene han har sett. Smith var tilbake i spill omtrent syv måneder senere. 

FOTO: Martin Rickett/PA.
FOTO: Martin Rickett/PA.

Per Ciljan Skjelbreid

Det norske supertalentet brakk leggen i en Champions League kamp for Rosenborg mot Olympiakos tilbake på høsten 2005. I en duell med Ieroklis Stoltidis ved sidelinjen, satte den greske fotballspilleren inn en grisetakling på den lovende nordmannen. Stoltidis fikk kun gult kort etter taklingen, noe daværende Olympiakos-trener Trond Sollied mente var riktig i etterkant. Skjelbred ble friskmeldt til seriestarten våren 2006. 

Her ryker leggbeinet til Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred i taklingen fra Ieroklis Stoltidis tidlig i første omgang av Champions League kampen mellom Rosenborg og Olympiakos på Lerkendal stadion. Foto: Roger Svalsrød / SCANPIX .
Her ryker leggbeinet til Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred i taklingen fra Ieroklis Stoltidis tidlig i første omgang av Champions League kampen mellom Rosenborg og Olympiakos på Lerkendal stadion. Foto: Roger Svalsrød / SCANPIX .

Henrik Larsson

Den svenske legenden hadde et lang fotballiv, men tidlig i karrieren ble også «Henke» utsatt for en fryktelig skade. I en UEFA cupkamp mellom Celtic og Lyon i 1999, ble støvelen til Larsson sittende fast i gressmatten, og motstanderen som var i samme løpsduell satt sin fot på baksiden av leggen til Larsson, som endte med et dobbeltbrudd i venstre legg. Larsson returnerte fortere enn antatt, og var tilbake på banen mot slutten av samme sesong. 

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Bobby Zamora

Zamora hadde akkurat signert en ny kontrakt for Fulham da han i 2010, i en kamp mot Wolverhampton, endte opp med et brudd i leggen. Wolves-kaptein Karl Henry satt inn en tøff takling på Zamora, som endte med et fem måneders avbrekk for spissen. 

(AP Photo/Akira Suemori)
(AP Photo/Akira Suemori)

Kieron Dyer

En av de mest skadeutsatte fotballspillerne i moderne tid endte med en brukket legg i august 2007. Dette gjorde at han mistet resten av sesongen. Mange spekulerte lenge i at karrieren hans var over, men i januar 2009 gjorde Dyer comeback etter 17 måneder på sidelinjen. Det gikk ikke mer enn noen måneder før han var skadet igjen, denne gangen med en hamstringskade. 

FOTO: Nick Potts/scanpix
FOTO: Nick Potts/scanpix

Gregory Coupet

Den daværende Paris Saint-Germain keeperen pådro seg en brukket ankel tilbake i 2009 under en kamp mellom PSG og Auxerre. Coupet prøvde å hindre en ball fra å gå til corner da han på klønete og meget uheldig vis klarte å brekke ankelen. Skaden satte han på sidelinjen i fem måneder. 

AFP PHOTO PATRICK KOVARIK
AFP PHOTO PATRICK KOVARIK

Wilfred Bouma 

I oppkjøringen for Aston Villa til Premier League sesongen i 2008, skadet Bouma seg stygt i et oppgjør mot danske Odense. Skaden så i første omgang helt forferdelig ut, men i ettertid ble det klargjort at det var snakk om en kraftig forstuet ankel, og ikke et brudd. Bouma returnerte aldri til førstelaget til Villa, men spilte noen kamper for reservelaget. Bouma ble aldri helt kvitt skaden, og hadde flere tilbakeslag. På slutten av 2010 sesongen forlot Bouma laget, og returnerte til PSV. 

FOTO: scanpix
FOTO: scanpix

Luc Nillis

Som en av de mest profilerte spissene i Europa på sitt beste, spilte Nilis blant annet sammen med Ruud van Nistelrooy i PSV. Men han ble tvunget til å legge opp i 2000 da han pådro seg en leggskade. I en duell med Ipswich-keeper Richard Wright brakk han høyreleggen på to steder. Nillis hadde akkurat kommet til Aston Villa, og fikk kun tre kamper for den engelske klubben før han måtte takke for seg. Det oppsto komplikasjoner i ettertid, og det ble spekulert i om Nillis måtte amputere deler av benet sitt, men det gikk heldigvis ikke så ille. 

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images