Slik beskriver Pistorius drapskvelden

Oscar Pistorius forteller i detalj hans versjon av hva som skjedde kvelden før han drepte kjæresten Reeva Steenkamp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forklaringen mange har ventet på fortelles av Oscar Pistorius i retten tirsdag. 

Da skal den drapstiltalte 27-åringen fortelle hans versjon av hva som skjedde natten han skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp. 

Balltre ved døren

Pistorius fortalte i retten at Reeva lagde middag til ham den aktuelle kvelden, og at han før det hadde surfet på internett og tatt seg en dusj. 

Etter middagen gikk 27-åringen inn på soverommet for å åpne vinduene.

Deretter skal Reeva Steenkamp ha kommet inn på rommet, og Pistorius lukket døren før han satt et cricket-balltre like ved døren. 

Pistorius forklarte deretter at han tok av seg protesene, som han satt like ved døren. Ved enden av sengen drev Steenkamp med yoga, før hun gikk på badeværelset. 

– Hun ropte at jeg skulle komme og børste tennene, så jeg gikk på badet. Da gikk hun tilbake til rommet og lå midt i sengen da jeg kom tilbake, sa Pistorius. 

Våknet av varmen

Et sted mellom klokken 21 og 22 sovnet Pistorius, men sier han senere våknet på grunn av varmen. 

– Jeg våknet tidlig 14. februar. Det var ekstremt varmt, og jeg satt meg opp i senga. Jeg så at viftene fortsatt fungerte og at døren sto åpen, forklarte Pistorius. 

Reeva skal ha våknet og spurt om han ikke fikk sove. 

Pistorius lukket deretter skyvedøren til rommet, og forklarte at han forsøkte å legge en bukse over et lys fra en LED-lampe. 

27-åringen forklarte at han da hørte at baderomsvinduet ble åpnet. 

– Det var på dette tidspunktet alt endret seg. Jeg trodde det var en innbruddstyv som trengte seg inn i hjemmet mitt. Jeg tror jeg automatisk stivnet. Jeg hørte en lyd, og tolket det som om noen klatret inn vinduet på badet, forklarte Pistorius. 

DETALJER: Oscar Pistorius forteller tirsdag hans versjon av hva som skjedde da han skjøt kjæresten Reeva Steenkamp med fire skudd gjennom baderomsdøren. AFP PHOTO / POOL / THEMBA HADEBE
DETALJER: Oscar Pistorius forteller tirsdag hans versjon av hva som skjedde da han skjøt kjæresten Reeva Steenkamp med fire skudd gjennom baderomsdøren. AFP PHOTO / POOL / THEMBA HADEBE

Han sier den første tanken var å beskytte kjæresten sin. 

– Jeg trodde at noen kunne komme inn hvert øyeblikk, og det første jeg tenkte var at jeg måtte bevæpne meg slik at jeg kunne beskytte Reeva og meg selv. Jeg trengte pistolen min, forklarte han. 

Pistorius fant deretter fram sitt eget våpen, men sier han hele tiden var redd for at personen kunne ha gjemt seg i skapet. Han hadde hele tiden pistolen strakt foran seg. 

– Jeg hvisket til Reeva at hun skulle legge seg ned og ringe politiet. 

Videre i forklaringen la Pistorius vekt på at han var rammet av frykt, og at han både ropte på Reeva og på innbruddstyven. Pistorius hadde ikke protesene på, og like før han nådde badet stoppet han å rope. 

– Jeg hørte toalettsete slås ned, og det bekreftet at det var noen der inne. 

Dommeren beordret så en pause før Pistorius' forklaring fortsatte.

Skjøt fire skudd

Etter pausen forklarte han at han skjøt fire skudd mot toalettdøren, etter å ha hørt lyder derfra. 

– Det var en pipelyd i ørene mine, og jeg kunne ikke høre noe. Jeg ropte til Reeva at hun måtte ringe politiet. 

Han ropte flere ganger på kjæresten, uten å få svar, og gikk tilbake til soverommet. 

– Jeg trodde hun hadde lagt seg ned på gulvet, slik jeg ba henne om, og at hun var redd. 

Det var først da han skjønte at det kunne være kjæresten som var på toalettet. Han prøvde å dytte opp døren, men denne var låst. 

– Da løp jeg tilbake til soverommet, åpnet vinduene og ropte på hjelp. Jeg skrek etter hjelp, om noen kunne hjelpe meg, sa Pistorius gråtkvalt i retten. 

Brøt sammen og hulket

Han forklarte videre at han aldri har ropt slik han gjorde da, og at han hadde fullstendig panikk mens han løp frem og tilbake mellom soverommet og badet. Bak den låste døren til toalettet inne på badet lå hans kjæreste, skutt og drept. 

– Jeg fikk endelig åpnet døren, og jeg satt over Reeva. Jeg vet ikke hvor lenge jeg var der, sa Pistorius, mens han hulket høyt fra vitneboksen. 

– Uforsvarlig å fortsette

Pistorius’ forsvarer ba etter en ny pause om at retten avsluttes for dagen, og at hans klients forklaring fortsetter onsdag morgen. 

– Det er uforsvarlig å fortsette med dette i dag, sa forsvareren. 

Dommeren godtok dette, og som i går avsluttes rettsdagen tidligere enn planlagt.