Smågodt kan gi matforgiftning

Selvbetjente bokser med smågodt er rene bakteriebombene, advarer Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange liker å velge innholdet i godteposten helt selv. 

Løsningen blir å plukke smågodt fra utallige bokser i butikkhyllene. Her står sjokolade, surt, søtt og salt godteri om hverandre, og frister til å bli en del av helgekosen. 

Dagligvarekjedene fyller opp butikkene med godteribokser, og i år vil vi spise over 2000 tonn i dagene før påskeaften.

Mage- og tarminfeksjon

Påsken er en høytid for godteri, og i landets butikker er det priskrig på å tilby kundene det aller billigste godteriet til påskeegget. 

Mattilsynet advarer nå mot at de fristende boksene med søtsaker kan være bakteribomber. Vanligvis medfører godteri liten risiko for matforgiftning, men berøring av urene hender, kan gjøre smågodt til smittekilde. 

– Det er utrolig viktig å bruke skjeer i forhold til matsikkerhet når de man plukker smågodt, sier Erik Wahl, spesialinspektør i Mattilsynet. 

Han sier et smitteutbrudd kan gi plager til mange av oss. 

– Dette er bakterier som kommer fra tarmen til personer, og disse bakteriene eller virus klistrer seg til godteriet. De vokser ikke, men blir liggende i boksen i dagevis. Det skal ikke så mye til før barn med skitne hender tar oppi en godteriboks. Bakteriene spres videre til personer som kjøper godteri i ettertid, Det vil kunne gi en mage- og tarminfeksjon med typisk oppkast og diare, sier Wahl. 

Oppmerksomhet

Mattilsynet påpeker at det er opp til hver enkelt dagligvarekjede som er ansvarlig for å unngå smitteutbrudd i godterihyllene. 

– De kan heve det opp fra gulvet, så de minste ungene ikke får tak i det. I tillegg kan de passe på å ha skjeer og gjerne personale til stedet, sier Wahl. 

Han mener butikkene bør ta bort bokser som de ser kan være utsatt for bakterie. 

– Ser de en kunde som opptrer med uhygienisk adferd så ta det bort, sier Wahl. 

Smågodtvakt

Prisen på smågodt er satt ned til 4,90 kroner på Coop Obs City Lade. Folk strømmer til hyllene. Hypermarkedssjef Anders Næss har ansatt en egen smågodtvakt som passer på at kundene ikke putter fingrene ned i boksene.

– Vi selger cirka 8000 smågodtbokser på en uke og det går ikke an å ha lokk på dem. Folk plukker dem bare av. Men når vi fyller på smågodt gjennom hele dagen så blir matsikkerheten ivaretatt på en annen måte enn hvis godteriet blir stående i dagevis uten lokk, sier han.

Næss sier at butikken har plassert boksene høyt fra bakken og at de er svært nøye med å vaske godterispadene hver dag.