Northugs popularitet stuper blant folket

Mens Bjørgen knuser Johaug. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO/BERGEN (TV 2): For ett år siden var Petter Northug Norges nest mest populære idrettsutøver, kun slått av Marit Bjørgen.

Men der sistnevnte har styrket sin posisjon blant folket etter suksessen i OL, peker kurven i stikk motsatt retning for Mosviks store sønn.

På oppdrag fra Sponsor Insight har 1000 nordmenn plukket ut den norske idrettsutøveren de liker best. Mens 22 prosent svarte Northug i fjor, gjør bare 14 prosent det samme nå.

– Det er det største fallet vi har sett blant de mest populære idrettsutøverne de siste tre, fire årene, sier daglig leder Vegard Arntsen i Sponsor Insight.

– Krever resultater

Han tror nedgangen i all hovedsak skyldes Northugs fiaskosesong, og ikke bruddet med landslaget til fordel for Team Coop.

– Folk bryr seg mest om det sportslige, sier han.

Det sier TV 2s langrennsekspert og sponsoransvarlig i BAMA, Odd-Bjørn Hjelmeset, seg enig i.

– Det norske folket er knallharde, de krever resultater, sier Hjelmeset.

– Northug har ikke innfridd i år, og spesielt ikke OL. Når han da går ut så hardt blir forventningene enda større. Om resultatene uteblir er det plutselig dumt at han er på et privatlag, og både ditt og datt er dumt. Om han hadde levert i sporet ville han vært like populær som før.

– Tror du Coop blir bekymret av Northugs resultater?

– Dette tror jeg ikke bekymrer noen. Jeg regner med at Coop har den Petter de vil ha. De skulle helt sikkert hatt masse gode resultater de også, men det kan det jo være de får neste år.

Skidronningen mest populær

Marit Bjørgen har vært Norges mest populære idrettsutøver i flere år på rad, men denne sesongen trodde Sponsor Insight på en endring i toppen.

De spådommene ble gjort til skamme.

Bjørgen går fram fire prosentpoeng fra samme tid i fjor, fra 26 til 30, og troner dermed suverent på toppen.

Nærmest kommer Therese Johaug med 23 prosent.

<b>FIASKOSESONG:</B> Petter Northug har gått fra nummer to til nummer fem på lista over Norges mest populære idrettsutøvere.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FIASKOSESONG: Petter Northug har gått fra nummer to til nummer fem på lista over Norges mest populære idrettsutøvere.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi hadde kanskje ventet at Johaug skulle gå forbi. Det har hun ikke gjort, og det er vanskelig å spekulere i hvorfor. Men Bjørgen har hatt veldig gode resultater, og framstår som lederskikkelsen blant langrennsjentene. Hun har et godt smil og er tvers gjennom sympatisk, sier Arntsen.

Bjørgen setter pris på å være den best likte.

– Det er nok mye på grunn av gode resultater. Og så håper jeg at jeg gjør et godt inntrykk når jeg er ute og prøver å inspirere unge utøvere, sier skidronningen til TV 2.

– Hel ved

Odd-Bjørn Hjelmeset tror den diagnosen er korrekt.

– Det er jo hyggelig for Marit som er i toppen år etter år. Hun har også levert på resultatsiden, i tillegg til å være hel ved og fremstå meget sympatisk. Da blir du populær, sier Hjelmeset.

– Men primært er det resultatene. Hadde landslaget i fotball levert hele tiden, så hadde de vært mye mer populære.

Ole Einar Bjørndalen var «comeback kid» denne sesongen, og er det også på målingen av Norges mest populære idrettsutøvere.

Fra å være inne på topp 10 med et nødskrik i fjor, er Bjørndalen oppe på en fjerdeplass nå. 14 prosent har superveteranen som sin favoritt, mot fem prosent for ett år siden.

Med det er han også Norges mest populære skiskytter. 

– Bjørndalen er kanskje den som overrasker mest positivt. Han er en gammel storhet, og det sitter godt i bevisstheten hos folk. Når han gjør et så godt OL, og tar gull, suser han rett opp i toppsjiktet igjen, påpeker Arntsen.

Aksel Lund Svindal legger for øvrig beslag på den tredje og siste «pallplassen», bak Bjørgen og Johaug.

Johnsrud Sundby stiger på listene

Verdt å merke seg er også at Martin Johnsrud Sundby er oppe på en sjetteplass, etter å ha vært helt oversett blant folket tidligere.

Fra første kvartal i 2010 til og med tredje kvartal i 2012 var det null prosent som holdt Røa-gutten som sin favoritt. Tallet steg til én prosent i 2013, før han i år gikk seg inn i folkets hjerter, særlig gjennom å vinne verdenscupen sammenlagt. Fem prosent av de spurte har Johnsrud Sundby som sin mest populære idrettsutøver, og han inntar plassen bak Petter Northug.

– Det viser jo hvor populær Petter Northug faktisk er, når han etter den svake sesongen fortsatt er så populær. Jeg syns jo også han viste seg på en god måte da han stilte opp etter nederlag på nederlag i OL, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Samtidig viser Johnsrud Sundbys vekst at resultater er alfa og omega. Uten resultater blir du aldri populær.

Verdt å merke seg er at hele ni av 10 utøvere på lista tilhører vinteridretten. Kun Magnus Carlsen – på 10. plass – greier å snike seg inn.

Det betyr at det ikke er plass til utøvere som Suzann Pettersen, Cecilia Brækhus og Brede Hangeland.