Her løftes gutten ut av den sønderbombede bygningen

Søndag ble flere tønnebomber sluppet over nok et nabolag i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Situasjonen for syrerne i Syria er umenneskelige. Konflikten er i stadig endring, og forholdene er forverret i Raqqah, Hassakeh og Aleppo.

Barn fyller vannkanner i Aleppo søndag 6. april.  REUTERS/Nour Kelze
Barn fyller vannkanner i Aleppo søndag 6. april.  REUTERS/Nour Kelze

Søndag ble nye tønnebomber sluppet over Al-Ahaar-nabolaget i Aleppo. Tønnebomber er oljetønner eller sylindre pakket med eksplosiver og skrapjern, og er bruken er fordømt internasjonalt. Våpenet har drept hundrevis i Syria bare i 2014, inkludert mange kvinner og barn. 

Tre millioner innesperret

Organisasjoner som Røde Kors finner det vanskeligere å nå fram med hjelp flere steder i landet fordi de mangler dialog med noen av de mange opprørsgruppene. Det er også tegn til at sivile blir hindret i få tilstrekkelig medisinsk hjelp, melder Røde Kors i en pressemelding. 

– Hvis partene i konflikten bevisst nekter sivilbefolkningen tilgang til sykehus og livsnødvendig medisinsk assistanse vil det kunne være et alvorlig brudd med krigens folkerett, og vil i så fall være en krigsforbrytelse som skal straffeforfølges, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Anslagvis tre millioner mennesker er sperret inne i områder med begrenset medisinsk hjelp. Aleppo er en av disse områdene. 

Mangel på medisin og mat

I tillegg til pågående krigshandlinger er det en prekær matmangel i Syria. 6.5 millioner syrere har for lite mat og trenger hjelp, ifølge Røde Kors.

– Våre frivillige forteller om grusomme møter med foreldre som ikke har nok mat til barna sine. Spedbarn som ikke har klart seg, og at underernæring har ført til at gravide kvinner har mistet barn de bærer på, forteller Mollekleiv.

11 millioner til mat fra Norge

Regjeringen gir 11 millioner kroner til mat i Syria. Pengene skal brukes gjennom Røde Kors og Røde Halvmåne.

Pengene skal brukes når og hvis våpenhviler tillater det. Over ni millioner mennesker trenger humanitær bistand i Syria, men konflikten gjør det vanskelig å nå fram til dem som trenger mest hjelp.

– Jeg er imponert over det arbeidet Røde Kors og Røde halvmåne gjør under svært krevende og vanskelige forhold. De største heltene i Syria er alle de frivillige som hver dag tar en stor risiko for å hjelpe sine nødlidende medmennesker, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Siden konflikten i Syria startet, har Norge bidratt med over 1,3 milliarder kroner til humanitært arbeid i Syria og nabolandene. Så langt i år er Norge verdens sjette største giver til humanitært arbeid i landet.

 

(©NTB/TV 2)