FORNØYD: Henrik Christiansen etter en av sine tre norske rekorder under NM i svømming. FOTO: Norges Svømmeforbund/Bjørn Wigdel
FORNØYD: Henrik Christiansen etter en av sine tre norske rekorder under NM i svømming. FOTO: Norges Svømmeforbund/Bjørn Wigdel

Tom Nordlie skal finne Rekord-Henriks (17) nye trener

Henrik Christiansen setter svømmerekord etter svømmerekord, men mister treneren sin til sommeren. Tom Nordlie er sentral i prosessen med å erstatte Lørenskog-Rælingens suksesstrener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

STAVANGER/BERGEN (TV 2): Henrik Christiansen ble svømme-NMs store frontfigur da han satte norsk rekord på tre øvelser og ytterligere en juniorrekord under mesterskapet i helgen.

Hans 800 meter fri på 7.43,26 ble klassifisert som den eneste internasjonale tiden prestert under NM av landslagssjef Petter Løvberg. I fjor ville det vært den femte beste tiden oppnådd i Europa på distansen.

Det gjør unggutten til medaljekandidat under junior-EM og ungdoms-OL i sommer og et av de store fremtidshåpene for norsk svømming.

Så langt har utviklingen bare gått en vei siden TV 2 omtalte ham og den lovende norske juniorgenerasjonen i norsk svømming for første gang høsten 2012.

Utbrent

Men det er skjær i sjøen for Christiansen.

Suksesstrener Kristian Thorsvald har nemlig bestemt å gi seg i klubblaget Lørenskog-Rælingen Kappsvømmingsklubb (LRK) og som svømmetrener generelt etter sesongen.

Det er en utfordrende situasjon for både svømmeren selv og landslagssjef Petter Løvberg.

– Det er klart det er kjipt, jeg skulle gjerne sett at han fortsatte, men han må få gjøre det han har lyst til, sier Henrik Christiansen til TV 2.

TRENER: Tom Nordlie fra tiden som trener i Kongsvinger. Foto: Lise Åserud / Scanpix
TRENER: Tom Nordlie fra tiden som trener i Kongsvinger. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Thorsvald har skapt et av Norges beste ungdoms- og juniormiljøer på guttesiden i LRK.

Suksesstreneren selv forklarer avgangen med sviktende motivasjon over en lengre periode, som en følge av uenigheter med styret i klubben.

– Jeg har brent lyset i begge ender, og nå må jeg bare ut av svømmingen en stund. Jeg må fokusere på meg selv og søker utfordringer borte fra bassengkanten, sier Thorsvald som nå satser på å få seg en utdanning gjennom forsvaret.

Han gir seg etter junior-EM og NM i sommer, men utelukker ikke at han vil returnere som svømmetrener en gang i fremtiden.

Skal finne erstatteren

Svømmeansvarlig i Lørenskog-Rælingen er Tom Nordlie. Han er nok mer kjent som fotballtrener, men Nordlie har en bakgrunn som svømmer- og vannpolospiller og har to sønner som svømmer i klubben.

Han er, sammen med to andre i styret, sentral i arbeidet med å finne Thorsvalds erstatter i LRK. Klubben ønsket i utgangspunktet å ha suksesstreneren med videre.

– Han har gjort en fantastisk jobb, og de uenighetene han snakker om er nok noe som først og fremst ligger tilbake i tid. Vi skulle gjerne sett at han fortsatte, men når han ønsker tid borte fra svømmingen så respekterer vi det. Døren er ikke lukket for ham i LRK, sier Nordlie til TV 2.

– Nå må vi ta vare på det han har gjort, og utvikle det videre. Vi må få inn en hovedtrener som fungerer langs de samme linjene og som kan være med å bygge en rød tråd i svømmetreningen fra barnealder til elitenivå.

– Vil skape et bedre tilbud

Et klubbskifte kan være en mulighet for Christiansen og de andre av klubbens utøvere, dersom LRK faller ned på en kandidat som han eller landslagssjefen ikke mener passer til beskrivelsen.

– Det viktigste for meg er at vi klarer å holder det gode guttemiljøet i klubben samlet, sier Christiansen.

– Jeg, og de andre guttene, er kommet på et nivå der ikke hvem som helst kan gå inn som trener. Han må ha kompetanse og ferdigheter som passer til å ta oss videre det neste steget. Det går definitivt ikke av seg selv.

Nordlie frykter ikke en masseutmelding fra klubben, og føler seg sikker på at styret i LRK sitter på den kompetansen som trengs for å finne riktig mann til jobben. 

– Vårt mål er å skaffe et bedre tilbud enn det vi har hatt, både for våre beste svømmere som Henrik Christiansen og for rekrutteringen vår. Vår visjon om å være en klubb både for svømmeopplæring og elitesvømming står ved lag. Jeg sier som Ingebrigt Steen Jensen: Det er vanskelig, men jeg tror det er mulig, sier han.

– Vi som styre har det sportslige ansvaret, men vi kan bare lage rammen trenerne skal male innenfor. Maler de utenfor må vi si fra, men ellers har trenerne full frihet på det sportslige planet, poengterer Nordlie som selv har svømmeutdannelse fra Norges Idrettshøyskole.

Viktig for landslagssjefen

Landslagssjef Petter Løvberg har blitt spurt av LRK om aktuelle kandidater, men sier han ikke involverer seg direkte i prosessen.

– Det er klart det er viktig for meg hvem som kommer inn og blir klubbtrener for Henrik, sier Løvberg til TV 2.

– Jeg legger meg ikke opp i hvem de ansetter. Men det er ikke uvanlig at klubber spør meg om ulike trenere. Jeg kjenner mange og har jo et kontaktnettverk, så om det er noen jeg ikke vet noe om så kan jeg være med å undersøke for klubbene. Vi har noen skrekkeksempler på at klubber har gjort for dårlige undersøkelser før de ansatte en trener og endt opp med katta i sekken.

Grundig til verks

FØLGER MED:  Petter Løvberg, landslagssjef i svømming, på Frognerbadet i Oslo.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FØLGER MED:  Petter Løvberg, landslagssjef i svømming, på Frognerbadet i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Tom Nordlie er i alle fall opptatt av å gjøre en grundig nok jobb, og LRK snur alle steiner i søken etter informasjon om de aktuelle kandidatene.

– Jeg har snakket med generalsekretærer, sportssjefer, trenere og andre aktuelle i alle de nordiske landene for å få vite mest mulig. Det er jo selvsagt naturlig å lytte til den norske landslagssjefen, vi ville være dumme om vi ikke gjorde det, men det er ikke han som skal ansette vår trener, understreker han.

Sentralt i Løvbergs lederstil som landslagssjef er samarbeidet med klubbtrenerne, som også fungerer som personlige trenere for utøverne på landslaget. Derfor er klubbtrenerens filosofi og drivkraft viktig.

– Henrik kan ikke trene mindre og dårligere dersom han skal fortsette utviklingen. Skal du oppnå unormale resultater må gjøre noe ekstraordinært, sier Løvberg, som tror akkurat denne jobben er attraktiv for svømmetrenere med ambisjoner.

Tallene underbygger den påståanden: LRK har mottatt mellom 20 og 25 søknader fra svømmetrenere i hele Norden, Ungarn og Serbia, og klubben har begynt på intervjurundene, selv om søknadsfristen går ut fredag.

– Vi vil prøve å ha en trener på plass innen 1. mai, slik at personen kan starte 1. august etter eventuell oppsigelsestid, men det er viktigere for oss å få på plass den rette enn at han kan starte akkurat den datoen.

NM kortbane så 15 norske seniorrekorder og 21 norske juniorrekorder. Henrik Christiansen og LRKs stafettlag stod for ti av disse 36 rekordene.