NY FILM: Norske ungdommer har fått en ny film å se. Sunnmørsposten anmelder, og anmelderen får pepper. Foto: Faksimile, SMP.no.
NY FILM: Norske ungdommer har fått en ny film å se. Sunnmørsposten anmelder, og anmelderen får pepper. Foto: Faksimile, SMP.no.

Anmelder: – Urealistisk at vestkantjente er kjæreste med somalisk gutt

Kommentarfeltene og en rekke twitrere koker over refleksjonene til Sunnmørspostens filmanmelder. Ifølge redaktøren ble anmelderen mistolket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i anmeldelsen til den norske ungdomsfilmen «Natt til 17.», som får terningkast tre, filmanmelderen erter på seg deler av tvitteratet.

I teksten skriver han: «At en pen og dannet jente  (Thea Sofie Loch Næss)  fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) - og også får morens velsignelse for forholdet - virker ganske urealistisk».

– Trangsynt

Denne meningen slipper han ikke unna med. På Twitter er det flere som har hentet frem anmeldelsen. Noen påpeker bare meningsinnholdet i setningen. Andre kritiserer synspunktet:

– At Sunnmørsposten ansetter og betaler en anmelder som er trangsynt som denne har jeg vanskeligheter med å skjønne, tvitrer Steffen Stø.

Tidligere anmeldelse

Andre trekker også frem en tidligere filmanmeldelse av samme anmelder. I omtalen av den erotiske thrilleren «Fremmed ved sjøen» fra 2013, kjøpte han ikke det homoerotiske innholdet. Det ble terningkast én for filmen, og anmelderen fikk slakt for å kalle filmen homseporno.

I kommentarfeltet til anmeldelsen av «Natt til 17.» får han også pepper. 

– Anmelder slår i hjel et budskap om kjærlighet uavhengig av hudfarge og nasjonalitet, skriver én leser. 

Får støtte

En annen leser støtter anmelderen, og skriver at det må være lov for anmelderen å mene at «troverdigheten ved å utfordre det sosiale mønsteret i så høy grad, svekkes».

– Kan sverge min høyre hånd at på Oslos vestkant er det ikke et vanlig syn å se en «dannet og pen» jente gå hånd i hånd med en somalsk-etnisk gutt, skriver leseren.

En motdebattant svarer tørt:

– Jeg beklager å måtte fortelle deg at din høyre hånd er i fare. Dette ser man ofte, skriver leseren, som sier han selv bor på Oslos vestkant.

Politisk korrekthet

Det er kanskje tvitreren Cato Gjertsen som kommenterer anmelder-snakkisen aller mest treffende: 

– Den historiske toppmålingen for innholdsløs politisk korrekthet i Norge: Da folk ble opprørt pga. en filmanmeldelse av «Natt til 17.», skriver han.

Redaktør: – Mistolket

TV 2 har uten å lykkes prøvd å komme i kontakt med anmelderen. Sunnmørspostens redaktør, Hanna Relling Berg, sier hun har fått mellom 10 og 20 henvendelser om anmeldelsen mandag.

– Det er beklagelig at det som anmelderen har prøvd å få frem, er blitt misoppfattet. Verken han eller vi synes det er noe problematisk med et kjæresteforhold mellom en norsk jente og en somalisk gutt. Det han mener er at filmskaperne og skuespillerne ikke har klart å overbevise ham om realismen i forholdet, sier Berg til TV 2. 

Publisert er publisert

Hun sier avisen og nettutgaven vil stå for den publiserte artikkelen. 

– Det vi har publisert, har vi publisert. Men folk må få diskutere det. Det som er viktig er at det som er mistolket må oppklares. Anmelderen har ikke hatt rasistiske motiver, sier Berg.