MÅ UTNYTTE SNØEN: Landslagstrener Trond Nystad understreker viktigheten av å starte oppkjøringen tidlig.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅ UTNYTTE SNØEN: Landslagstrener Trond Nystad understreker viktigheten av å starte oppkjøringen tidlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Håper Northug har fått en lærepenge

Trond Nystad har fortalt Petter Northug hva han mener må bli bedre til neste sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagstrener Trond Nystad har i en lang samtale med Petter Northug gitt uttrykk for hva han mener skikongen må jobbe med for å komme tilbake på sitt vante nivå.

Nestemann ut er landslagssjef Vidar Løfshus .

– Jeg skal ha et møte med Petter før landslaget blir tatt ut. Da skal jeg komme med mine tilbakemeldinger. Så vet jeg at Trond har hatt en ganske lang samtale med ham. Han har fått tilbakemeldinger i alle fall, og de har vært ganske entydige. Petter og Trond har hatt en bra meningsutveksling, sier Løfshus.

– Fikk en lærepenge
Nystad bekrefter at han har gitt Northug klare og ærlige tilbakemeldinger.

HAR KOMMET MED INNSPILL: Trond Nystad og Petter Northug har hatt gode diskusjoner om trening.
HAR KOMMET MED INNSPILL: Trond Nystad og Petter Northug har hatt gode diskusjoner om trening.

– Men vi har hatt mange samtaler gjennom vinteren. Petter er en voksen mann, og det som er viktig for meg er at han fikk en liten lærepenge av det som skjedde i år. Av og til gjør man alt rett og resultatet blir feil. Av og til gjør man alt feil og det blir likevel rett. For Petter er det viktig å gjøre en ærlig analyse av hva han har gjort og hva han ikke har gjort. Han må komme opp med en plan for hvordan han skal gjøre ting bedre neste år, sier Nystad.

Landslagstreneren er ikke i tvil om hvor det har skortet mest for Northug.  

– Det vi har sett ut fra alle analysene vi har gjort er at de som er flittigst og ivrigst i treningsarbeidet over tid, er de som gjør det best. Men må må bygge volum og øke intensiteten over tid. De voksne utøverne som har bygget volum over lang tid er de som lykkes best. Vi ser at det er noe enkelte kan gjøre mer, sier Nystad.   

– Jeg og Petter har alltid hatt en ærlig dialog. Når vi prater om trening har vi alltid gode diskusjoner. Petter er en smart gutt. Han har drevet på med dette veldig lenge. Han har hatt suksess og motgang. Det viktigste, som han har sagt selv, er at han er frisk og rask og motivert, forteller Nystad.

– Må bruke snøen
Og det er nettopp treningsarbeidet til Northug som har vært for dårlig de siste årene. Etter OL uttalte Løfshus at "Magaluf er aldri noe gunstig for langrennsløpere i oppkjøringen". Nystad har fortalt Northug at han må begynne jobben tidligere i år.

– Jeg har sagt at det er viktig at han ikke slipper seg for mye ned etter sesongen. Det er viktig å bruke den snøen vi har. Han må gå så mange kilometer på ski som mulig nå i mars og april, slik at han kommer i gang med trening i mai. Det viktigste for Petter er å få volumtrening inn i mai, juni og juli. Han må ligge på et høyt nivå allerede fra mai. Det har jeg sagt til alle. Vi må komme i gang og løpe. Vi har et mål om å løpe minst 30 timer i måneden, sier Nystad. 

Samlet storfiskene i Nord-Norge
Langrennslederne i Skiforbundet var i forrige uke samlet i Stamsund for å starte evalueringen av 2014-sesongen. Mellom slagene passet Løfshus på å dra opp en torsk på over 20 kilo.

SE TORSKEN: Vidar Løfshus og de andre toppene i Skiforbundet dro inn over 600 kilo skrei i Lofoten.
SE TORSKEN: Vidar Løfshus og de andre toppene i Skiforbundet dro inn over 600 kilo skrei i Lofoten.

Men det er ikke bare torsk landslagssjefen skal prøve å få på kroken i løpet av de neste ukene. De forskjellige landslagstroppene tas ut 25. april, og Løfshus går langt i å bekrefte at nye utøvere vil få plass.

– Vi har en foreløpig innstilling. Nå sonderer vi og prater med løpere. På herresiden er vi heldige at vi har løpere som kan være på forskjellige lag. Vi har fått flere allroundløpere. Det er nesten bare Hattestad og Brandsdal som er rene sprintere, sier han og nevner Didrik Tønseth og Simen Sveen som høyaktuelle landslagskandidater.

– Didrik er en som står høyt på listen. Det er stor sannsynlighet for at han er på laget. Simen Sveen er en utøver vi har vært nysgjerrig på. I år fikk han en gratismulighet i Davos og tok vanvittig godt vare på den. Han er en utrolig interessant person, sier Løfshus.

– Didrik Tønseth, Simen Sveen, Simen Østensen, Chris Jespersen og Petter Northug er på listen min, bekrefter Nystad. 

Etter uttaket 25. april går det noen dager før alle løperne samles. På markedsdagene 28. og 29. april skal de vises frem. En som etter all sannsynlighet ikke dukker opp er Niklas Dyrhaug. Trønderen blir vraket fra landslaget, og må finne seg et privat lag før neste sesong. Et samarbeid med Petter Northug eller Team United Bakeries virker mest sannsynlig. 

– Det kan være en idé for Niklas. Det er en kjennsgjerning at han kommer litt langt ned på listen over neste års landslagsuttak, og det kan være en god idé å være på et privatlag. Om det er riktig å trene med Petter må Niklas finne ut av selv, sier Løfshus.