STOR SPREDNING: Personell fra Leger uten grenser bærer bort en av de døde etter Ebola-utbruddet i Guinea. Foto: AFP PHOTO / SEYLLOU
STOR SPREDNING: Personell fra Leger uten grenser bærer bort en av de døde etter Ebola-utbruddet i Guinea. Foto: AFP PHOTO / SEYLLOU

Ebolaviruset kan ha kommet til Europa

Passasjerer kan ha bragt med seg den svært dødelige sykdommen til Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble et Air France-fly satt i karantene på Charles de Gaulle-flyplassen nord i Paris, etter mistanke om at en av passasjerene om bord var smittet av viruset som så langt har tatt livet av over 90 personer.

Mistanken skyldes at et av toalettene på flyet skal ha vært svært skittent. Ebola-viruset er kjent for å forårsake kraftig diaré.

Kort tid etter landing ble alle passasjerer og besetning om bord testet for å se om de var smittet av den fryktede sykdommen.

BEKYMRET: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling Ullevål og ebolaekspert, Arne Brandsæter, mener utbruddet er skremmende på grunn av smittefaren.
BEKYMRET: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling Ullevål og ebolaekspert, Arne Brandsæter, mener utbruddet er skremmende på grunn av smittefaren.

Ifølge en talsperson for Air France var testen negativ, men det utelukkes likevel ikke at noen av passasjerene er smittet. Det melder den franske nyhetstjenesten France 24. Air France-flyet var på vei fra Guinea til Paris.

Helsemyndighetene i Frankrike er spesielt oppmerksomme på reisende som kommer fra Vest-Afrika, ettersom landet er knutepunkt for flytrafikk fra regionen.

Over 90 døde

Over 90 mennesker er allerede døde i Guinea, Liberia og Sierra Leone siden Ebola dukket opp for første gang i Vest-Afrika for et par uker siden.

Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling Ullevål og og ebolaekspert, Arne Brandsæter, er bekymret over situasjonen.

– Utbruddet er skremmende siden det er assosiert med høy dødelighet. Hvis man blir smittet, så regner man med at dødeligheten ligger mellom 50 og 90 prosent, sier han.

Overlegen forteller at Norge er forberedt dersom viruset skulle komme til hit.

– Vi har aldri hatt det i Norge, men vi har en god beredskap. Skulle man få et slikt tilfelle til Norge, så er det viktig at pasienten blir isolert tidlig. De fleste norske sykehus har også isolatavdeling, sier han.  

Behandlingssenter angrepet

Lørdag ble et behandlingssenter for Ebola angrepet av en rasende mobb. Leger Uten Grenser så seg nødt til å stenge senteret og evakuere staben. Sinte lokale beboere anklaget organisasjonen for å ha brakt den farlige sykdommen til området.

Guinea er verst rammet med 86 døde av ebola-lignende symptomer av 137 registrerte smittede, men torsdag ble det også oppdaget tre mulige tilfeller i Mali.

Frykter spredning

Leger uten grenser, Verdens helseorganisasjon WHO og lokale myndigheter i hele regionen trapper nå opp innsatsen for å begrense epidemien.

Myndighetene i Senegal har stengt grensa mot Guinea for å hindre spredning, og i Mauritania lenger nord er det innført skjerpet kontroll langs grensa.

Norge ga i forrige uke fire millioner kroner til Leger Uten Grenser for å trappe opp innsatsen for å stanse utbrudd.