Fra Nadderud til Brasil med Yaya Touré og Drogba

På rekordtid har Mandé Sayouba gått fra en ukjent tilværelse i Elfenbenkysten til å bli ubestridt førstekeeper i Stabæk. Til sommeren kan enda et kapittel skrives i 20-åringens eventyr - i Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nadderud (TV 2): Sommeren for to år siden imponerte en 18-åring fra Elfenbenkysten nok på prøvespill til å få kontrakt med Stabæk som sleit i bunnen av Tippeligaen.

- Utviklet meg mye

Mandé Sayouba kom fra samarbeidsakademiet Sport Consultant Football Acadamy i hovedstaden Abidjan som et ubeskrevet blad, men danket i løpet av kort tid ut Jan Kjell Larsen i bæringenes bur og står nå med 49 kamper for Stabæk.

- Hvis jeg tenker på meg selv tilbake for to år siden var jeg ikke spesielt god, men nå er jeg på et mye høyere nivå, sier Sayouba til TV 2.

Det keeperen tenker på er trolig det rufsete feltarbeidet og den litt for høye feilprosenten som preget hans første måneder i Norge. Nå er tabbene færre.

- Hva har skjedd?

- Hvis du ikke vil bli best kan du være hjemme og sove, men hvis du virkelig vil bli best, så må du jobbe hardt og stå på hver dag på trening, forklarer han.

Se Brann-Stabæk på TV 2 og TV 2 Sumo på søndag kl. 19.00!

Bradley imponert

Det er lørdag ettermiddag og Bob Bradley har akkurat blåst av den siste treninga før det TV 2-sendte bortemøtet med Brann.

Amerikaneren er imponert over sisteskansen.

- Det har vært en utrolig prosess. Sayouba er et godt eksempel på at når du tar en ung gutt med mye talent og treningsiver, så kan gode ting skje. Ikke bare han, men også Franck Boli og Luc Kassi imponerer, og det er til inntekt for det gode arbeidet både spillerne og Stabæk som klubb legger ned, sier han til TV 2.

Landslagsdebuten

I mars fikk Sayouba landslagsdebuten mot Belgia, og selv om det kunne gått bedre - han slapp inn en enkel avslutning fra spiss vinkel - varmer støtten fra lagkamerater som Didier Drogba og Yaya Toure.

 - De sa til meg at jeg skulle prøve å spille som med laget mitt i Norge, slapp av, ha det gøy - vi er der for å hjelpe deg, for vi er lagkompiser.

Sayouba hevder ikke finnes nykker på det stjernespekkede laget.

- Vi har mange store stjerner i Elfenbenkysten, men for meg er det likt å spille med dem som det er når jeg er her, sier han og nikker ut mot det gulgrønne vårgresset på Nadderud.

VM-drømmen

Nå ligger 20-åringen an til en plass i Elfenbenkystens VM-tropp, der han satser på å være annenkeeper bak rutinerte Boubacar Barry, som til daglig spiller i belgiske Lokeren.

- Å dra til VM vil være som en drøm, alle spillere drømmer om det. Om jeg kan komme til Brasil blir jeg utrolig glad.

Det kan skape hodebry for Stabæk, som kun har 19-åringen Borger Thomas i bakhånd. Sørlendingen står foreløpig uten offisielle kamper for bærumsklubben.

- For enhver spiller er det å spille i VM utrolig spesielt, så vi støtter ham hele veien, men hvis han blir borte noen uker må vi være klare til å justere oss, er alt Bradley vil si om saken.

Uendret ellever

På lørdagens formasjonsøkt drillet amerikaneren den samme ellveren som startet mot Sogndal i serieåpningen. Det betyr trolig benken for nykommer Thomas Sokolowski og Fredrik Brustad, som kom inn og bidro med både målgivende pasning og scoring da han kom inn i 3-0-seireren.

Det er mest spenning knyttet til om nyankomne Pablo Fontanello

- Vi har ikke bestemt oss 100 % for laget, men jeg forventer at det blir få forandringer. Én ting vi må se på er om Fontanello skal være med. Han har kommet fra Argentina og vi forventer at han skal spille en stor rolle. Han har mye erfaring og har trent med oss to ganger denne uka, men vi får se om han er klar. 

 Sayouba tror mannskapet hans kan gjøre godt fra seg i årets sesong - også i Bergen.

- Vi har mange unge spillere selvfølgelig, men jeg tror vi kommer til å overraske i Tippeligaen i år. Vent å se.