Vil ha Venstre inn i regjering

Venstre-velgerne mener samarbeidet med Høyre og Frp bør fortsette, viser fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av fire Venstre-velgere mener partiet bør fortsette å samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet, viser en måling TNS Gallup har laget for TV 2. 

– Vi bør gå inn i regjering

Utålmodige ungdomspolitikere vil gå enda lengre. Lederen i Unge Venstre mener det er på tide å tenke på regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet. 

– Det viktigste for Venstre må være å få gjennomført vår egen politikk.  Om vi etter kommunevalget i 2015 har blitt så store at vi har fått den tyngden vi trenger, så synes jeg vi bør gå inn i regjering, sier Tord Hustveit til TV 2.

Han mener målingen som viser at 73,9 prosent av de spurte Venstre-velgerne som har en mening svarer ja på spørsmålet om partiet bør fortsette å samarbeide med Høyre/Fremskrittsparti-regjeringen er et uttrykk for at folk er fornøyd med partiets linje.

– Jeg tror Venstre-velgere er tilfreds med at vi gjennomfører Venstrepolitikk. Om vi kan gjennomføre mer Venstrepolitikk i regjering tror jeg de vil være mer fornøyd med det. 

Kjetil Løset blogger: Unge velgere fristes av Venstre

Heller Jens enn Jensen

Mens tidligere Venstre-leder Lars Sponheim heller ville samarbeide med Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet enn å gå i regjering med Frp, har tonen fått en annen lyd i Venstre.

– Det er uaktuelt på et rent politisk grunnlag å sitte i regjering med med Frp, sa Sponheim til TV 2 så sent som i 2009.

Ved stortingsvalget samme høst falt partiet under sperregrensen og Sponheim ut av norsk rikspolitikk. Venstres nye leder Trine Skei Grande inntok en annen holdning og på landsmøtet i 2011 satt partiet for første gang døra på gløtt for å samarbeide med Fremskrittspartiet.

Etter valget i 2013 gikk Høyre og Frp i regjering, mens Venstre og KrF inngikk en samarbeidsavtale og ble dermed støttepartier for den første regjeringen der Frp deltar.

– Samarbeider godt

Unge Venstre-leder Tord Hustveit mener de fire borgerlige partiene har samarbeidet godt i det halve året som har gått siden stortingsvalget.

– Jeg synes vi har samarbeidet godt med regjeringen i konstruktiv opposisjon det siste halve året og om vi kan fortsette det samarbeidet og får den tyngden vi trenger så ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal gå i regjering.

Også Venstre-leder Trone Skei Grande er på glid i spørsmålet.

– Når har du ambisjoner om å gå inn i regjeringen?

– Vi har egentlig ambisjoner om å gjøre det så fort vi kan, sier Skei Grande.

Venstre-lederens plan er imidlertid å være støtteparti, men hun åpner for at det kan skje endringer før neste stortingsvalg.

– Så får vi se om det skjer endringer i løpet av perioden som åpner for andre muligheter, sier hun.

Trenger ikke KrF

Unge Venstre-lederen mener det vil være en fordel om partiet vokser i oppslutning ved neste kommunevalg, slik at de kan få større politisk gjennomslag i samarbeidet med Høyre og Frp. 

 – Jeg tror vi var modne til å gå i regjering allerede etter valget i høst, men vi fikk ikke nok gjennomslag, sier Hustveit.

Så langt har Venstre og KrF stått skulder ved skulder i spørsmål om samarbeid med Høyre og Frp, men den nyvalgte ungdomslederen i Venstre er ikke sikker på om de vil gjøre det i all fremtid. 

– Får vi mer gjennomslag med å gå inn i regjering med KrF så er det en god idé, men får vi mer gjennomslag alene, så synes jeg vi skal gjøre det, sier Hustveit.