Her møter Grace (24) fra Finnsnes moren sin for første gang 

Grace dro fra Norge til Filippinene for å møte sin mor. Der møtte hun en hel storfamilie. 

– Hadde livet mitt vært litt annerledes, hadde jeg bodd her. Og livet mitt ville vært slik det er her. Det er så stort, jeg har ikke ord for å beskrive følelsen av å komme hit, forteller Grace Heide. 

Hun står i et veikryss i den filippinske hovedstaden Manila. Hun har aldri vært her før, men hun har likevel en stor familie i landet. 

Grace er på en reise hun har sett for seg helt siden hun var barn. Hun har drømt om hvordan hun går på leting i et ukjent nabolag helt til hun finner det – huset til mamma. 

Samtidig har mamma Henrietta sittet på Filippinene og forestilt seg denne dagen. Hun har tent lys, og bedt til Gud. Og når familien har vært samlet har de snakket om søsteren hjemme i Norge, hun som mamma måtte forlate som liten baby. 

Se klippet fra «Vårt lille land»-dokumentaren i videovinduet over artikkelen

 Forlot datteren i Norge

– «Mamma» har vært et negativt ladet ord i hele min oppvekst forteller Grace. 

Allerede da Grace var tre måneder gammel måtte Henrietta dra fra Norge til Filippinene. Der hadde hun fem barn som ikke hadde en far. Grace var trygg i Norge med pappa Harry, og Henrietta tok det umulige valget mellom datteren i Norge og barna på Filippinene.  

Grace forteller at hun hadde en fin barndom i Norge sammen med pappa Harry. Likevel har savnet etter en mor vært et sårt punkt for henne gjennom hele barndommen. 

– Barn spør jo mye, og når de spurte «hvor er mammaen din?», var det et veldig sårt punkt hvor jeg ofte tydde til tårer, sier hun. 

Historien om Grace og Henrietta sendes i dokumentarprogrammet «Vårt lille land» på TV 2 søndag kl. 21.45. 

På flukt fra barnevernet

Selv om barndommen til Grace i Norge har vært god, har den også vært turbulent. I første sesong av «Vårt lille land» fortalte vi historien om hvordan faren Harry kom i konflikt med myndighetene. Grace ble hentet av barnevernet og plassert i fosterhjem.Under et besøk hos fosterforeldrene kidnappet Harry sin egen datter på dramatisk vis, og tok henne med til Sverige.

I flere måneder var de på flukt fra norske myndigheter. Da de kom tilbake vant Harry omsorgsretten for datteren i retten. 

Se dokumentaren og Grace og Harry fra første sesong av «Vårt lille land»: