Sture Bergwall til TV 2: – Jeg fikk ubegrenset tilgang til narkotika

I sin første offentlige opptreden siden løslatelsen fortalte Sture Bergwall til fem hundre norske journalister hvorfor han innrømte å ha drept Therese Johannessen fra Drammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sture Bergwall, også kjent som Thomas Quick, ble i juni 2013 frikjent for en rekke drap han tidligere hadde påstått at han sto bak. 19. mars i år ble Bergwall sluppet fri, etter å ha vært innesperret i over 20 år på Säters psykiatriske sykehus. 

– Jeg er en fri mann nå, og det kjennes bra. Jeg overvåkes fortsatt og jeg må avgi blodprøver to ganger i uken, sa Bergwall da han ble intervjuet for første gang siden løslatelsen på SKUP-konferansen i Tønsberg fredag kveld.

SKUP står for Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse og avholder årlig en fagkonferanse der flere hundre journalister fra hele Norge deltar.

TV 2 møtte Bergwall kort tid etter at han gikk av scenen.

– Hvordan oppstod Thomas Quick?

– Helt kort så oppstod han på Säter, sammen med politiet og i «sekten» som var rundt ham. Thomas Quick, som var meg, var et narkomant, ensomt menneske som fant tilhørighet gjennom denne fiktive figuren, svarer Bergwall, som utdyper:

– Jeg fikk ubegrenset tilgang til narkotika og denne spesielle terapiformen som Säter drev. 

– Tror du det finnes politifolk som mener du har gjort alle tingene du en gang tilsto?

– Ikke en eneste, svarer Bergwall TV 2s reporter.

– Men noen vil ikke gi seg?

– De forsvarer sin egen ære. Det handler ikke om noen ting annet.

– Thomas Quick er død

På SKUP-scenen foran flere hundre journalister fortalte Bergwall at han ikke er fri fra det som har skjedd, men at det i dag handler om å gjøre noe bra av det som skjedde.

– Hvilke tanker gjør du deg om Thomas Quick? spurte intervjuer Svein Tore Bergestuen.

– Thomas Quick er jo død, svarte Bergwall.

Bergwall forteller at han ble belønnet med oppmerksomhet og ubegrensede mengder med narkotiske preparater da han innrømmet drapene. 

Hans bror fortalte også at de hele tiden visste at Bergwall ikke var skyldig i drapene han innrømmet til psykiaterne. 

Fikk tips av norsk journalist

Bergwall sa at det ble forventet at han skulle erkjenne flere mord. 

– I Sverige fantes det kanskje ikke flere mord å innrømme. Jeg fikk tips fra en norsk journalist, og innrømmet, sa Bergwall om innrømmelsen av drapet på Therese Johannesen. 

Da visste han ikke stort mer om drapet enn det som sto i en notis i avisen. 

– Jeg sa til terapeuten at jeg kanskje har drept en norsk jente. 

Bergwall ble deretter avhørt av svenske etterforskere, der han bommet på viktige opplysninger om drapsdagen. Etterforskerne kjøpte likevel forklaringen og gikk videre til norsk politi. Quick ble først dømt for drapet, men senere frikjent.

– Forsvarer sin egen ære

Bergwall ble spurt om hvorfor de aller fleste etterforskerne i Therese-saken tror at han fortsatt er skyldig i drapet, selv om han har blitt frikjent. 

– De forsvarer sin egen ære, de tror egentlig ikke på det, svarte han. 

– Hva nå, Sture Bergwall? Hva skal du gjøre nå?

– Nå skal jeg skrive min historie. Nå skal jeg fortelle om Thomas Quick, svarte Bergwall.

– Mye å fortelle

I et blogginnlegg 63-åringen la ut etter løslatelsen, hevdet han at hans psykiske helse ikke var grunnen til at har vært innlagt ved det psykiatriske sykehuset siden 1991. 

– Jeg har mye å fortelle og det er det jeg kommer til å vie meg til når jeg nå forlater Säter. Skrivelysten er til stede og blyanten er spisset, skriver han.

Før Bergwall ble innlagt på Säter, var han dømt for seksuelle overgrep mot fire gutter i 1969, vold i 1974 og ran og gisseltaking i 1990. Det var sistnevnte som førte til innleggelsen. 

Tilsto flere drap under behandling

Under behandlingen begynte han å tilstå en rekke drap, noe som førte til omfattende etterforskning. 

Av de over 30 drapene Bergwall påsto han hadde begått, ble han mellom 1994 og 2001 dømt for åtte av dem, blant andre på norske Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik. 

Underveis i rettssakene påpekte enkelte kritiske røster at det ikke fantes et eneste teknisk bevis mot Bergwall. De fleste dommene bygget nesten utelukkende på hans egne tilståelser.

Bløffet om Therese-drapet

Blant de falske innrømmelsene Bergwall har kommet med, var drapet på Therese Johannesen fra Drammen i 1988. 

Under et intervju i 2008 innrømmet han at tilståelsene bare var en bløff, og i juli 2013 var han frikjent for samtlige drap