NY DRAMASERIE: Jo Nesbø står bak ideen til TV 2s nye dramaserie «Okkupert», mens Erik Skjoldbjærg har regi. FOTO: ANETTE KARLSEN/ NTB scanpix, TV 2
NY DRAMASERIE: Jo Nesbø står bak ideen til TV 2s nye dramaserie «Okkupert», mens Erik Skjoldbjærg har regi. FOTO: ANETTE KARLSEN/ NTB scanpix, TV 2

TV 2 med svindyrt drama om russisk okkupasjon

Jo Nesbø står bak ideen til dramaserien «Okkupert», som har en prislapp på 80 millioner kroner. 

I disse dager er innspillingen av TV 2s nye dramaserie  «Okkupert» i gang. Serien har et budsjett på 80 millioner kroner, noe som gjør den til en av tidenes dyreste norske dramaserier. 

 – Serien er så dyr fordi vi skaper mange ulike typer locations og er inne i mange ulike miljø. Vi har som mål å lage en kvalitetsserie, sier regissør Erik Skjoldbjærg til TV 2.

Til sammenligning hadde TV 2-serien «Det tredje øyet» et budsjett på 30 millioner kroner, NRK-serien «Mammon» et budsjett på 36 millioner kroner, og storfilmen «Max Manus» hadde et budsjett på 55 millioner kroner.

Opprinnelig var det NRK som skulle sende serien, men etter at de trakk seg fra prosjektet i fjor høst, tok TV 2 over. 

Ingen olje og gass

Dramaserien handler om et Norge som er okkupert av Russland på oppdrag av EU. Okkupasjonen kommer av at Norges miljøvennlige regjering har stoppet olje- og gassproduksjonen. 

 – Serien handler om hvordan okkupasjonen påvirker nordmenn. Det er ikke slik at alle av oss gjør umiddelbart opprør, forteller Skjoldbjærg. 

I en av hovedrollene finner man Ane Dahl Torp. Hun spiller restauranteieren «Bente» som får økonomiske problemer etter at olje- og gassproduksjonen er stoppet. Vegar Hoel spiller en annen sentral rolle i serien. 

Aktuelt tema

Det var Jo Nesbø som hadde originalideen til «Okkupert», og han startet arbeidet allerede i 2008. Etter den tid har flere manusforfattere bidratt, blant annet Harald Rosenløw Eeg.

Dramaseriens tema er nå mer aktuelt enn noensinne, etter at Russland inntok Krim-halvøya tidligere i år. 

– Det som har skjedd på Krim gjør at handlingen i serien føles nærmere enn da ideen først kom på bordet, sier Skjoldbjærg.

– Som å stupe fra 10-meteren

Regissør Skjoldbjærg innrømmer at innspillingens største utfordring er å få tilstrekkelig med tid.

– Oppstarten har gått veldig bra. Når man akkurat er i gang med et stort prosjekt, kjennes det litt som å stupe fra 10-meteren. Og nå kjenner jeg at jeg er en meter i svevet, sier han.

– Har du kontroll?

– Nei, ikke helt, men slik skal det være, sier Skjoldbjærg.

Tidligere har Skjoldbjærg regissert filmer som «Pioneer», «Nokas» og «En folkefiende».