Far (60) brutalt ranet foran funksjonshemmet sønn i Oslo

Sønnen ble hjelpeløst vitne til at faren bli skamslått av ranerne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst ble det anmeldt mer enn 300 personran i Oslo. Politiet lovet strakstiltak, og fem måneder senere er det en nedgang i antall anmeldelser på hele 40 prosent.   

Et av ofrene for ransbølgen i fjor høst var en norsk-somalisk 60-åring. Natt til lørdag 14.september 2013 skulle han ta ut penger fra minibanken på Tøyensenteret i Oslo. Med seg hadde han sin funksjonshemmede sønn.

Ranet av tenåringer

60-åringen hadde vasket en leilighet som han skulle flytte ut fra og trengte penger til flyttebil neste dag. Idet pengene kom ut far minibanken, dukket to tenåringer opp. De angrep den eldre mannen og slo og sparket ham. Også etter at han ble lagt ned i bakken.

Volden er beskrevet i detalj i dommen fra Oslo tingrett. Gjerningspersonene, som var 18 og 19 år gamle, angrep mannen foran øynene på hans funksjonshemmede sønn. Gutten ble stående som et hjelpeløst vitne til overfallet på faren. TV 2 kan nå vise overvåkingsvideoen som viser angrepet.

STRAFF: Politiadvokat Svein Bakkevig mener at ranerne må straffes hardt. (Foto: Aage Aune / TV 2)
STRAFF: Politiadvokat Svein Bakkevig mener at ranerne må straffes hardt. (Foto: Aage Aune / TV 2)

– Videofilmen viser at det var til dels stygg vold mot fornærmede. Han ble blant annet sparket i hodet, sier politiadvokat Svein Bakkevig til TV 2. 

60-åringen var en av hovedstadens 103 ransofre i september i fjor. Totalt ble det anmeldt 316 ran i løpet av august, september og oktober i fjor. En bekymret politimester lovet strakstiltak og satte ned en egen ransgruppe.

– Vi tar dette på det største alvor og det er den høyeste prioriteten vi nå har i distriktet når det gjelder å sette inn ressurser, sa politimesteren til TV 2 i november fjor. 

40 prosent nedgang

Fem måneder senere har situasjonen blitt bedre. I januar ble det anmeldt 60 ran. I februar 57 og i mars var tallet 71. Det er en nedgang på 40 prosent sammenlignet med de tre verste månedene i fjor høst.  

Årsaken til nedgangen er ifølge politiet at mange av de unge ranerne som herjet i hovedstaden ble tatt og dømt. 

Ranerne som angrep 60-åringen ble tatt på grunn av videovervåkingskamera, vitner og DNA treff. En fikk fengsel i ett år og tre måneder. Den andre må sone fem måneder i fengsel. Straffen for den siste er for liten mener politiet. De har bedt statsadvokaten om å anke dommen fra Oslo tingrett.

– Vi synes at når Høyesterett har sagt at det skal være cirka ett års fengsel for sånt som dette så skal ikke lavere instanser legge seg lavere enn det og begynne å gjøre en vesentlig del av straffen betinget, sier Bakkevig.

Sliter med angst

Offeret for det brutale ranet sliter nå med angst. I dommen fra Oslo tingrett står det:

«Fornærmede forklarte at han etter ranet først ikke torde å gå ut. Når han etter hvert har begynt å gjøre det, føler han seg hele tiden engstelig og ser seg rundt. Han tror ikke han noen gang vil komme til å gå uten frykt, og forklarte også at han har mistet mye av hukommelsen».