FÅR ERSTATNING: Henning Haug, leder av Offshore Dykker Unionen, under sin innledning etter offentligjøringen av dommen fra menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD) i mai 2013. Dommenomhandler saken syv pionerdykkere har reist mot den norske stat, sammen med Industri Energi og Offshore Dykker Unionen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FÅR ERSTATNING: Henning Haug, leder av Offshore Dykker Unionen, under sin innledning etter offentligjøringen av dommen fra menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD) i mai 2013. Dommenomhandler saken syv pionerdykkere har reist mot den norske stat, sammen med Industri Energi og Offshore Dykker Unionen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nordsjødykkerne får 1,7 millioner kroner hver

Regjeringen har besluttet at 260 nordsjødykkere, og deres etterlatte,  får 1,7 millioner kroner hver i erstatning, i tillegg til det de har fått før, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det totale beløpet blir da 5,3 millioner kroner på hver av dykkerne og etterlatte, opplyser arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

– Det var et ønske fra dykkerne om en rask avklaring. Dette er det vi har fått til, og jeg mener det er et godt tilbud, sier Eriksson.

Advokat Erik Johnsrud mener tilbudet om 5,3 millioner kroner i erstatning til hver nordsjødykker er altfor lavt. Han mener regjeringen har opptrådt uryddig.

– Måten statsråden håndterer denne saken på er oppsiktsvekkende. Han har selv uttalt at dette skulle være forhandlinger. Han kom med et tilbud på 1,7 millioner i de forhandlingene, og sier at «dette er det dere får», sier advokat Johnsrud til NTB.

Han presiserer at han ikke har deltatt i møtet mellom dykkerne og Eriksson fredag, der kun dykkerne var invitert. Han tror likevel ikke at dykkerne vil si seg fornøyd med tilbudet.

– Det var planlagt et forhandlingsmøte onsdag neste uke. Vi var innstilt på å forhandle videre på det møtet, sier advokaten.

Johnsrud forsvarer dykkerne i Offshore Dykker Unionen sammen med LO. Han sier oppdaterte erstatningsberegninger viser at dykkerne har tapt omtrent åtte millioner kroner hver. 

I desember ble staten dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) for mangelfull informasjon om farene ved arbeidet dykkerne utførte i Nordsjøen i perioden 1965 til 1990.

I 2002 ble dykkerne bevilget en erstatning på 40 G i 2004, et beløp de mente var for lavt.Dykkerne gikk til sak, og vant i Oslo tingrett. De tapte statens ankesak i lagmannsretten og Høyesterett.

(©NTB)