BILL BAILEY PÅ «SENKVELD»: Den britiske stjernekomikeren Bill Bailey var gjest hos Thomas og Harald i «Senkveld» fredag. Foto:  Tor Gunnar Berland / FameFlynet Norway
BILL BAILEY PÅ «SENKVELD»: Den britiske stjernekomikeren Bill Bailey var gjest hos Thomas og Harald i «Senkveld» fredag. Foto:  Tor Gunnar Berland / FameFlynet Norway

Stjernekomiker på Senkveld: – Det er ikke ofte jeg gjør talkshows

Men fredag var Bill Bailey på plass hos «Senkveld»-gutta.

I TV 2-studioet i Nydalen sitter den britiske komikeren Bill Bailey (50) på «Senkveld»-venterommet. Bailey, med sine knappe 170 centimeter over bakken, gjør ikke mye ut av seg.

Ryggen er krumbøyd og hodet rager så vidt over Macbook-en foran ham. Han fikler litt med hendene og gynger litt fra side til side.

Det virker ikke helt som han har funnet roen før han skal entre scenen med Thomas og Harald, men påstår overbevisende at han gleder seg.

– Jeg ser veldig frem til det! Jeg gjør ikke talkshows så ofte. Det blir mer panelshow, dokumentarer og situasjonskomedier. De eneste gangene jeg gjør talkshows, er når jeg er i utlandet, sier han til TV 2.

Klar for norgesturné

Bailey har høy stjernestatus i England. Han er hyppig gjest på Stephen Frys «QI»; han spilte Manny i Channel 4-komiserien «Black Books» (2000-2004); han var lagleder i den musikalske gameshowquizen «Nevermind the Buzzcocks» fra 2002 til 2008; han er gjenganger på listene over de morsomste stand-up-komikerene som britiske medier titt og ofte setter sammen. Bailey har også opptrådt på Wembley foran titusener av ivrige tilskuere og turnerer flittig i hjemlandet.

Det nye stand-up-showet «Qualmpeddler» tar han med til Oslo, Stavanger og Bergen de tre siste dagene i mai.

– Det blir en god kombinasjon av musikk og stand-up. Jeg viser også videoklipp som henger sammen med stand-up-en. Det er mange forskjellige elementer i showet, sier Bailey.

Hjelpsomt at nordmenn er flinke i engelsk

Med det lange, flagrende håret gredd bakover og tilhørende 14-dagersskjegg, ser Bailey ut som avkommet til en løve og en «Ringenes Herre»-karakter. Bak fasaden ligger imidlertid en mann med vittige observasjoner, en klassisk skolert multiinstrumentalist med perfekt gehør, og en med evigvarende kjærlighet for det engelske språket. Med tanke på sistnevnte, er det hendig at nordmenn er sterke i engelsk.

 – Ja, jeg vil si at det er veldig hjelpsomt. Jeg elsker det engelske språket og jeg bruker det mye. Det hjelper naturligvis hvis publikum forstår de subtile nyansene. Men det behøver ikke nødvendigvis være slik. I fjor opptrådte jeg i Tallin i Estonia, og jeg aner ikke om deres engelskforståelse er som den er i Norge, men alle lo av vitsene og det så ut som de koste seg. Jeg tror språkbarrierene er i ferd med å falle, sier han og gir kreden til YouTube.

Over ti år siden forrige norgesshow

Bailey startet komikarrieren på midten av 80-tallet og har opptrådt i Norge bare én gang tidligere. Det var i 2002 under Den Store Norske Humorfestivalen i Stavanger.

– Da bodde jeg hos min norske venninne, Karen, på hennes hytte i Lillesand. Da fikk jeg se litt av Norge og det var morsomt å opptre for nordmenn. Norge er stappfullt av bra ting, sier han og uthever naturen, brunost og black metal-musikk.

Norge satte sine spor i ham, og for to år siden tok han med hele familien på norgesferie.

– Vi var i Tromsø for å se nordlyset. Det var fantastisk, jeg elsket det. Det var helt fabelaktig. Nydelig landskap og vi fikk faktisk se nordlyset. Vi dro på hundesledetur under en stjerneklar himmel og det var, uhm, interessant. Det var et par av oss som falt av hundesleden, men det var bare gøy.

Oslo har han foreløpig ikke sett mye av.

– Jeg har mellomlandet et par ganger på vei til Stavanger og Tromsø, men jeg vil gjerne se meg rundt i byen før jeg gjør showet her.

Vil ikke flytte til Hollywood

Flere av kollegene og vennene i det britiske komimiljøet har entret Hollywood og filmverdenen. Steve Coogan har flere storfilmer på samvittigheten, mens hans «Black Books»-kollega Tamsin Greig spiller en av hovedrollene i BBC/Showtime-serien «Episodes» mot blant andre «Venner for livet»-stjernen Matt LeBlanc.

Har han selv Hollywood-ambisjoner?

– Jeg vurderte det én gang. Jeg lagde en dokumentar om dyreverdenen og på den tiden var Simon Pegg, som jeg har jobbet mye med i årevis, med i en Tom Cruise-film. Jeg så et bilde med bildeteksten «Simon Pegg spiller i Mission Impossible med Tom Cruise». På bildet satt de sammen og lo, mens jeg sto ute i pøsende regnvær i Nord-England med en oterbæsj mellom hendene. Akkurat da tenkte jeg at jeg kanskje har tatt noen feil valg her i livet, sier han og ler.

– Jeg liker å være i Los Angeles, men jeg tror aldri jeg kunne ha bodd der. Det er rett og slett for fint. Man må bo på et mer ræva sted når man er britisk.

Kultserien «Black Books»

Tidligere nevnte «Black Books» ble et gjennombrudd for Bailey. Komikeren Dylan Moran, som skrev og utviklet serien, oppsøkte Bailey for å få ham til å spille den nevrotiske, stakkarslige og lojale Manny. Serien fikk kritikerros og håvet blant annet inn Bafta-prisen for beste komiserie i 2001 og 2005.

Bailey synes det er stas at serien har opparbeidet seg kultstatus og fremdeles fenger.

– Det var en serie hvor alt funket veldig bra. Manuset, skuespillet. Det var et av de få tilfellene hvor alt gikk bra. «Black Books» har nå levd sitt eget liv gjennom årene og fått kultstatus. Det er muligens fordi at da den først ble sendt, var det noe ukjent og den fikk lite publisitet. Men etter den ble gitt ut på DVD har den fått et langt liv. Folk oppdager den fremdeles og det er helt topp, sier han og avslutter med å si at det neppe blir en «Black Books»-gjenforening på noen som helst måte.

– Jeg tviler på at det blir noe mer. Det blir ingen musikal med sang og dans, sier han før han danser ironisk og roper irritert gjennom tennene: «Bernhard! Bernhard!» på samme måte som hans karakter Manny gjorde mange ganger i «Black Books».