SKAL I ILDEN IGJEN: Hans Olav Lahlum (innfelt) mener Magnus Carlsen langt fra kan cruise inn til seier i den kommende sjakkturneringen i Aserbajdsjan. MONTASJE: Scanpix
SKAL I ILDEN IGJEN: Hans Olav Lahlum (innfelt) mener Magnus Carlsen langt fra kan cruise inn til seier i den kommende sjakkturneringen i Aserbajdsjan. MONTASJE: Scanpix

Lahlum: – Alle i denne turneringen kan slå Magnus Carlsen

1. påskedag viser tv2.no og Sportskanalen Magnus Carlsen i ny turnering. Hans Olav Lahlum, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer er blant ekspertene som skal kommentere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kl. 11.30 1. påskedag ser du Magnus Carlsen i Vugar Gashimov Memorial på TV 2 Sportskanalen og tv2.no (klikk her for livesenter med chat).

1. påskedag skal sjakkverdensmester Magnus Carlsen (23) delta i Vugar Gashimovs minneturnering i Aserbajdsjan, som avsluttes 30. april.

– Dette er helt klart en turnering Magnus kan vinne. Han bør også vinne om han skal beholde rankingen sin, sier historiker, forfatter og sjakkekspert Hans Olav Lahlum, som vil kommentere halvparten av turneringen for TV 2.

– Alle deltagerne kan slå Magnus på en god dag - om Magnus har en dårlig dag. Å slå Magnus vil vekke stor oppmerksomhet og bli feiret behørig av motstanderen, så han er under stort press, sier Lahlum.

Stjernelag som eksperter

Simen Agdestein.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Simen Agdestein. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Turneringen vises på TV 2 Sportskanalen daglig fra kl. 11.30. Du kan også se sendingen gratis og delta i chat på tv2.no underveis. Dette vil TV 2 også gjøre med Norway Chess, som starter 2. juni.

Det er et stjernelag av norske sjakkeksperter som vil kommentere minneturneringen på TV 2 Sportskanalen. 

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum er i studio de siste fem dagene, mens internasjonal sjakkmester Espen Lie er på plass de første fem dagene. I tillegg vil Eivind Riise Hauge, forfatter av en ny bok om hvordan man lærer å spille sjakk, være i studio åpningsdagen. Ole Fredrik Kvamme vil også delta som ekspert.

Jon Ludvig Hammer, god venn av Magnus Carlsen og sekundant for ham under VM, er i studio i tre dager fra 2. påskedag. Hammer er ranket som nr. 112 av verdens sjakkspillere. Simen Agdestein er nr. 156. Han kommer i studio de siste tre dagene av turneringen. Erle Marki Hansen, en av Norges beste unge kvinnelige sjakkspillere, vil som vanlig ta seg av chattingen i livesenteret. Ellen Carlsen, Magnus' storesøster, vil også dukke opp som ekspert.

Premiepotten i Vugar Gashimovs minneturnering er på 820 000 kroner. Turneringen er satt opp for å hedre den aserbajdsjanske sjakkspilleren Vugar Gashimov. Han døde 11. januar i år av hjernesvulst. Gashimov ble bare 27 år gammel. 

Roser Gashimov

Vugar Gashimov. Foto: Scanpix
Vugar Gashimov. Foto: Scanpix

Gashimov oppnådde sin beste ranking som nummer ni i verden i november 2009. I løpet av ti partier mot Magnus Carlsen vant Gashimov to ganger, Carlsen fire, mens fire partier endte i remis.

– Jeg har møtt Vugar Gashimov over sjakkbrettet  tre ganger (en remis og to tap), og det var virkelig tragisk at han plutselig skulle dø i 2014, bare 27 år gammel, forteller Simen Agdestein

– Gashimov var en strålende spiller, en av de som aspirerte til å etablere seg blant de aller beste. Han deltok i Arctic Chess Challenge i Tromsø i 2007 og jeg tror han skaffet seg mange norske fans da med sin omgjengelighet og merkverdige modenhet, sin unge alder til tross, forteller Simen Agdestein, som selv har spilt mot Gashi.

Lav gjennomsnittsalder

Sergej Karjakin.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Sergej Karjakin. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Det er et ungt felt som skal i aksjon i Shamkir: Magnus Carlsen (23 år, nr. 1 på verdensrankingen), italienske Fabiano Caruana (21 år, nr. 5 på rankingen), amerikanske Hikaru Nakamura (26 år, nr. 9 på rankingen), russiske Sergej Karjakin (24 år, nr. 7 på rankingen), aserbajdsjanerne Shakhriyar Mamedyarov (28 år, nr. 10 på rankingen) og Teimour Radjabov (27 år, nr. 33 på rankingen). Spillerne skal møtes to ganger i løpet av turneringen.

– Dette er et spennende og kreativt ungt felt. Caruana er kanskje den sterkeste utfordreren, mens Nakamura har vist at han har veldig lyst til å slå Magnus. Karjakin ble nummer to i kandidatturneringen nylig og vant Norway Chess foran Magnus i fjor. Han kan markere seg også, sier Hans Olav Lahlum.

Espen Lie har også bitt seg merke i den lave gjennomsnittsalderen i turneringen. 

Hikaru Nakamura. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Hikaru Nakamura. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

– Jeg har tidligere sett på det som en utfordring for Magnus å møte unge spillere, i alle fall de som er yngre enn ham selv. Det kan ha virket som om han ikke har likt det spesielt godt. I Zürich-turneringa tidligere i år svarte han på dette med å nedspille Caruana, så jeg tror kanskje han er forbi det stadiet, mener Lie.

– Da tror jeg heller det her vil bli en utfordring å kontrollere partiene sånn som han trives med. Særlig Mamedyarov og Nakamura er begge utpregete angrepsspillere, og det kan fort føre til skarpe stillinger der det ikke er lett å ha kontroll på alt som skjer. For all del, også i slike stillinger er Magnus fantastisk god, men det er vesentlig større sjanse for at han taper i taktisk kompliserte stillinger, kontra de mer rolige og strategiske.

Ikke tro på Nakamura

Simen Agdestein tror også de fleste deltagerne har vinnermulighet. Han har personlige erfaringer fra møter med flere av deltagerne. Han har spilt remis mot Caruana i fjor høst og slått Nakamura noen ganger.

Jon Ludvig Hammer (t.v.) og Magnus Carlsen gliser bredt etter å ha slått medlemmer av pressen i fotball og basket i en gymsal på en skole i Chennai. Hammer var en av Carlsens hjelpere under sjakk-VM og kunne spilt på det andre laget.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Jon Ludvig Hammer (t.v.) og Magnus Carlsen gliser bredt etter å ha slått medlemmer av pressen i fotball og basket i en gymsal på en skole i Chennai. Hammer var en av Carlsens hjelpere under sjakk-VM og kunne spilt på det andre laget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Jeg klarer ikke å se for meg Nakamura som en reell utfordrer til Magnus, men han mener visst selv at han er den mest reelle for nettopp det for tiden.