STOR ØKNING: Fra 2011 har kortsvindel skutt i været.
STOR ØKNING: Fra 2011 har kortsvindel skutt i været.

Kjøpt noe på nett i det siste? 

Slik misbruker de bankkortet ditt uten å stjele det

Det er såre enkelt. Du oppgir kortnummer, utløpsdato og sikkerhetskode på en nettside, slik du vanligvis gjør. Dermed kan kjeltringen i den andre enden sette i gang å handle på nett – på ditt kort. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenns betalingskort blir svindlet som aldri før. Bare ved å ha ditt kortnummer, utløpsdatoen og den såkalte CVC-koden kan kortet misbrukes av de med uærlige hensikter. 

– I 2013 var det en betydelig økning i svindel av typen «kort ikke tilstede» (at svindlerne ikke har kortet ditt fysisk, red.anm.) sier seksjonssjef i Finanstilsynet, Frank Robert Berg.

Torsdag la tilsynet frem sin årlige Risiko- og sårbarhetsanalyse. Den viser en eksplosiv økning i svindel med kortinformasjon.

I 2011 ble norske kortholdere på denne måten svindlet for litt over 24 millioner kroner. To år senere, i 2013, var tallet mer enn fordoblet. Informasjonen om norske kort brukt til ulovlig handel for svimlende 52 millioner kroner. 

Finanstilsynet understreker at ordinære betalingstjenester i Norge er svært sikre.

– Helhetsvurderingen er at betalingstjenestene i Norge fortsatt er sikre og at tilgjengeligheten i det norske betalingssystemet er god, sier Berg. 

Har du vært utsatt for kortsvindel? Ta kontakt med våre journalister på 02255@tv2.no

Men dessverre kan du ikke være helt trygg selv om du oppgir kortinformasjonen til seriøse aktører. Det har vært eksempler på at de med kriminelle hensikter har klart å bryte seg inn i store informasjonsbanker, for eksempel i USA, for å hente ut informasjon om kort som har blitt brukt til å betale for varer eller tjenester.

Slik kan også din kortinformasjon komme på avveie, selv om de du betaler penger til er aldri så ordentlige. 

Opplever du at kortet ditt blir misbrukt, må dette rapporteres til kortutstederen så fort som mulig. I de fleste tilfeller har du rett på å få pengene igjen. 

SVINDEL: Nordmenn ble svindlet på nett for 52 millioner kroner i fjor. Illustrasjonsfoto, Colourbox.com.
SVINDEL: Nordmenn ble svindlet på nett for 52 millioner kroner i fjor. Illustrasjonsfoto, Colourbox.com.