Ny video: Truer ungt par på livet

Bare sekunder unna mulig gissel- og skytedrama 

Gullsmedranet på Grønland i Oslo var mer brutalt en først antatt og mye tyder på at ranerne var klare til å skyte mot politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ranerne løsnet skudd og tvang kundene på gullsmedbutikken Sheikh Enterprises ned på gulvet mens de tømte glassmonterne for verdisaker lørdag forrige uke.

En ny overvåkningsvideo TV 2 har fått tilgang til torsdag forsterker inntrykket av at ranerne var forberedt på å måtte kjempe for å få med seg utbytte. 

På videoen går det frem at raneren som holdt vakt i døråpningen har festet et ekstra magasin til geværet sitt. 

– Jeg tolker det dithen at han hadde gjort seg klar til strid, sier Jonny Brenna, eksspaneren som var med på å knuse det norske ransmiljøet for ti år siden.

Brenna ble torsdag med TV 2 på befaring i gullsmedbutikken. Han har sett overvåkningsbildene, og mener adferden og bevæpningen viser at ranerne har begått ran før og var forberedt på kamp.

– Det ser ut som de er klare til å møte politiet, mener Brenna.

Da ranet skjedde forrige lørdag var Sheikh Enterprise fylt opp med gullvarer, siden den pakistanske bryllupssesongen starter i april.

På videoopptakene fra inngangsdøren kommer på et tidspunkt et ungt forelsket par inn. Raneren sikter på dem med det skarpladde våpenet og truer dem til å forlate stedet.

– Funksjonen til han som står i døren er å være vaktmann og sørge for at uvedkommende ikke kommer inn i butikken, forklarer Brenna.

Unnslapp 200 politifolk

På grunn av flere politiske demonstrasjoner i Oslo sentrum på ransdagen var det kalt inn store ekstramannskaper i politiet. Totalt 200 tjenestemenn var på vakt, men ranerne unnslapp den første patruljen som kom til stedet med 50 sekunder.

Hadde politiet ankommet tidligere, kunne situasjonen blitt farlig, mener politiet.

– Vi kunne fått en fastlåst gisselsituasjon, eventuelt med forhandlinger. Vi kunne også fått en situasjon der de forsøker å flykte, og i verste fall forsøker å skyte seg ut av situasjonen, mener stabssjef ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

HER ANKOMMER POLITIET: 50 sekunder etter at ranerne forsvant fra gullsmeden ankom første politipatrulje. Foto: Overvåkningsbilder/Politiet
HER ANKOMMER POLITIET: 50 sekunder etter at ranerne forsvant fra gullsmeden ankom første politipatrulje. Foto: Overvåkningsbilder/Politiet

Ranet var over på få minutter, og Fredriksen er fornøyd med responstiden til politiet.

– Jeg er fornøyd med innsatsen i forhold til responstiden og hvordan situasjonen som sådan er håndtert. Hadde vi vært på stedet før ranerne hadde kommet seg unna, så er jeg sikker på at vi hadde veldig kompetent personell tilgjengelig og forhåpentligvis hadde løst det på en god måte, sier stabssjefen til TV 2.

Undersøker bil nummer to

Politiet fant tirsdag nok en bil som de knytter til ranet på Grønland. Bilen var intakt og undersøkes nå grundig av kriminalteknikere.

Bilen ble, i likhet med den utbrente ransbilen som ble funnet etter ranet, forlatt ikke langt fra gullsmedbutikken.

Politiet fastholder at de tror ranerne har tilknytning til Sverige. En av ranerne skal ha ropt til kundene i butikken på svensk.

– Vi vet hvilke miljø vi har med å gjøre og så får vi se om vi lykkes i det videre arbeidet.