– Politiet har funnet ny bil etter gullsmedranet i Oslo

I tillegg til bilen ranerne av en gullsmed etterlot seg midt i Oslo sentrum, har politiet funnet en intakt bil som også knyttes til ranet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var NRK som først meldte dette torsdag kveld. Einar Aas, leder i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, bekrefter dette til TV 2.

– Vi fant en bil for to dager siden i Arups gate. Bilen er intakt og blir nå grundig undersøkt av kriminalteknikere, men utover det vil vi ikke gå ut med detaljer om hva slags bil det er, sier Aas til TV 2.

– Hvordan vet dere at dette er en ransbil? Har dere bilder eller vitneobservasjoner?

– Vi har mye, men jeg kan ikke utdype dette siden vi er inne i en kritisk fase av etterforskningen, sier Aas.

Arups gate, hvor bil nummer to ble funnet tirsdag, ligger i Gamlebyen, ikke langt fra åstedet for det brutale ranet.

Avfyrte skudd

Mens hundrevis av personer befant seg i området, stormet fire maskerte ranere inn i gullsmedbutikken og knuste alle glasskap og disker før de tok med seg store verdier.

En av ranerne var bevæpnet med et AK-47 automatvåpen. Ifølge vitner beordret han forbipasserende, på svensk, at de skulle holde seg unna.

Før ranerne forsvant i en svart Audi, avfyrte den bevæpnede raneren et skudd i lufta.

Fant klær i påtent bil

Audieen ble forlatt brennende i Heimdalsgata, noen hundre meter unna åstedet for ranet.

I går kunne TV 2 fortelle at politiet har funnet klær som ikke brant opp i bilen som ble påtent og etterlatt etter ranet på gullsmedbutikken Sheikh Enterprises på Grønland i Oslo.

Politiet kan dermed stå foran et gjennombrudd i etterforskningen av det brutale gullsmedranet i Oslo og klærne sjekkes nå for DNA.

Kan ha hatt dekkleilighet

Politiet har observasjoner av ranerne mens de forlater den påsatte ransbilen i Heimdalsgata, men har lite informasjon om hvor de har blitt av etter dette.

– Når det gjelder Heimdalsgata og denne bilbrannen, der er det et springende punkt. Der har man sett at de forlater bilen, men man runder omtrent bare hjørnet retning Tøyenparken, så er man borte. Der er vi usedvanlig interessert i observasjoner, tips fra publikum også med tanke på om noen kan oppholdt seg i området over tid etter ranet, sa Einar Aas til TV 2 i går.

På spørsmål fra TV 2 om politiet arbeider ut fra en teori om at ranerne kan ha hatt en dekkleilighet på Grønland i Oslo, svarer Aas følgende:

– Det er ingen teori, tror jeg, det er mer et springende punkt. Hvor ble de av? Men vi stiller spørsmålstegn ved at ingen har sett noe, og da kan det tenkes at man har oppholdt seg i for eksempel en leilighet, sier han.

Tror på oppklaring

Politiet arbeider fortsatt ut i fra hovedteorien om at ranerne har tilknytning til Sverige. 

– Det er gjort betydelige funn i etterforskningen, både teknisk og taktisk, og det er god framdrift. Slik at vårt mål om å forsøke en oppklaring, og det ser vi på som høyt realistisk, sier Aas.