HJEMME BRA - BORTE BEST: At David Moyes og Manchester United ligger på sjuendeplass i ligaen skyldes første og fremst ikke lagets borteform. Foto: Scanpix
HJEMME BRA - BORTE BEST: At David Moyes og Manchester United ligger på sjuendeplass i ligaen skyldes første og fremst ikke lagets borteform. Foto: Scanpix

– Moyes passer bedre på bortebane

Ingen Premier League-lag plukker flere bortepoeng enn Manchester United. TV 2-ekspert er imponert, men mener det også avslører David Moyes' svakheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester United har hatt en svært skuffende sesong, men på bortebane plukkes det bemerkelsesverdig mye poeng.

Det er faktisk ingen Premier League-lag som har plukket flere poeng på bortebane enn Manchester United har gjort denne sesongen.

Arsenal, Tottenham og Manchester United står alle med ni seire på 16 bortekamper. Mens de to London-lagene har tapt fem av de resterende syv kampene, har David Moyes kun tapt fire.

Det betyr at Manchester United har flest bortepoeng med sine 30, mens Tottenham og Arsenal ligger på 29.

– Moyes passer godt på bortebane

TV 2-ekspert Joacim Jonsson er imidlertid ikke veldig imponert, og mener det snarere gjenspeiler problemene ved årets utgave av Manchester United. 

– Det er overraskende, men samtidig passer det på en måte godt til spillestilen hans. Han største styrke har ligget i å skape et velorganisert lag med god struktur. På bortebane er det ingen krav til å underholde, og den formen for fotball behersker han.

Jonsson mener midtukekampen mot Bayern München på mange måter understreker dette poenget.

– Uavgjort mot Bayern Munchen ble sett på som en halv seier fordi man forventet at Bayern skulle overkjøre United. Derfor ble inngangen til kampen preget av bortebanetenking, som Moyes igjen behersker.

– Problemet ligger i ikke strukturen, men i evnen til å skape nok over tid og vinne et tilstrekkelig antall kamper der motstanderen kommer for å gjøre det vanskelig for dem. Her mangler de komplementære ferdigheter. Det burde Moyes sett i fjor sommer. 

På dette området mener Jonsson at Moyes' erstatter, Roberto Martínez, har lyktes i langt større grad.

 – Ser man på Everton nå med Martinez, så har man utviklet et mye bredere angrepsregister. Under Moyes var de strukturelt solide og gode, men de hadde ikke det offensive registeret vi ser nå. Martinez har sydd sammen et bedre lag med spillere som i større grad utfyller hverandre.

– Behandlet overgangsvinduet feil

Jonsson tror David Moyes får sitte over sommeren, særlig fordi Sir Alex Ferguson var sterkt delaktig i å hente ham. 

Hvis neste sesong skal bli noe bedre, mener Jonsson at Moyes må jobbe bedre på overgangsmarkedet.

– Det er ingen hemmelighet at Moyes overtok et lag som egentlig var ganske dårlig sammensatt. Fjorårssesongen var kanskje Fergusons største prestasjon noensinne. Han presset det aller siste ut av mannskapet på en sanseløst god måte. Da Moyes overtok behandlet han vinduet helt feil, mener Jonsson.

– Hovedproblemet til United er at de mangler en temposterk sentral midtbanespiller. Hvis en sammenligner med Manchester City, så blir tempoet i pasningsspillet for lavt, og avstandene for store. I stedet for å hente en temposterk midtbanespiller, så hentet han Fellaini.

Jonsson så Manchester-derbyet fra tribuneplass, og mener at Fellainis svakheter ble særlig tydelig når man kunne se bevegelsene over hele banen.

– Hvor skal egentlig Fellaini spille? Han ble for treg og dekket for lite rom til å være en sittende midtbanespiller. Han forflyttet seg rett og slett ikke raskt nok mot et kombinasjonssterkt City. Når man ligger lavere og skal trygge posisjoner, som på bortebane, så funker det derimot greit, sier Jonsson med ny henvisning til Uniteds borteform.

Problemer i alle ledd

Problemene stopper imidlertid ikke der. Joacim Jonsson savner mer komplementære ferdigheter i hele laget, og stiller seg samtidig undrende til signeringen av Juan Mata.

– De trenger tempo over hele laget. Rio Ferdinand er ferdig, så i forsvaret trengs det helt åpenbart en ny sjef. En som gjerne også besitter fart, sier Jonsson, og peker ut Thiago Silva som en riktig type spiller.

Til tross for at Moyes har Juan Mata, Wayne Rooney og Robin Van Persie, synes Joacim Jonsson det er store svakheter også i angrepet.

– Jeg er blant dem som stiller seg litt kritisk til signeringen av Mata. Jeg sliter med å forstå hvordan Juan Mata, Wayne Rooney og Robin Van Persie skal kunne fungere sammen. Mata er best sentralt i banen, men der ender han bare opp med å tråkke Rooney på tærne. Han er heller ikke særlig temposterk, noe jeg mener United virkelig mangler.

Jonsson mener at signeringen tvert i mot minner om et forsøk på å vise muskler på overgangsvinduet.

– Mata og Rooney trives best i samme rom og en av dem burde tilført mer løpsvilje. Særlig med tanke på at Van Persie er en noe statisk spisstype. Jeg synes ikke det er den riktige spilleren å hente, men snarere et behov for å markere styrke, sier Jonsson. 

TV 2s svenske ekspert mener at Arsenal nå har fått mye av det samme problemet, og bruker rivalen til å illustrere problemene United har. 

– Med Ramsey og Walcott ute med skade, har Arsenal plutselig fått mye mindre komplementære ferdigheter i laget. Således har de også blitt for enkle å forutsi. Wenger har prøvd Özil, Cazorla og Rosicky bak Giroud, men konklusjonen er alltid den samme. Alle vil ha ballen på fot, og ingen av dem skaper rom gjennom bevegelser. Ramsey beveget seg mye mer og gjorde statiske Giroud god. Hvis Ramsey ikke var skadet nå, tror jeg de hadde kjempet for fullt om Premier League-tittelen.

– Moyes har ansvaret

Joacim Jonsson mener United bør vurdere en annen spillertype i angrep, for å skape en trio som i større grad utfyller hverandre.

– Når både Rooney og Mata skal søke ball, kan det muligens være bedre med en mer dynamisk spiss enn Robin Van Persie. Jeg tror de ville vært tjent med å finne en spiss med samme type stil som Robert Lewandowski.

David Moyes uttalte nylig at han overtok en stall som selv ikke Ferguson ville klart å vinne med. Jonsson ser poenget, men understreker at det er Moyes som har ansvar for å korrigere feilene.

 Det er Moyes sitt ansvar å sy sammen troppen, og det har han ikke klart. Det er en av de store grunnene til at man ikke er bedre enn man er. En forbedring på dette området er en forutsetning for at neste sesong skal bli noe bedre, avslutter Jonsson.