Stor test av løpesko

«TV 2 Hjelper deg» guider deg til riktig valg av løpesko. 

Det er en høyst subjektiv aktivitet å finne det riktige par med løpesko. Runner’s World har testet 21 løpesko for at du lettere skal finne den skoen som passer for deg.

Det er flere faktorer som spiller inn når du skal velge deg nye løpesko. Blant annet om du er eliteløper eller mosjonist. Eliteløpere og godt trente løpere bruker vanligvis lette sko med minimal demping. Disse skoene stiller større krav til blant annet leggmuskulaturen, og passer derfor best til erfarne løpere som tåler denne belastningen. Er du debutant og mosjonist vil det være å anbefale en vanlig løpesko med mer demping og støtte. For eksempel en maraton på asfalt betyr stor belastning på kroppen, og da må du ha løpesko som passer til ditt nivå.

Les også: Slik velger du riktige løpesko 

– Du skal også ha en sko som passer til din egen biomekanikk. De hjelpemidlene som finnes hos de spesialiserte forhandlerne er bra, og du får veldig god hjelp der til å velge riktig. Men vær klar over at du også må lytte til dine egne følelser. Er følelsen god så er skoen mest sannsynlig god. Har du derimot vondt etter en løpeøkt så er det tegn på at noe ikke stemmer, sier redaktør i Runner’s World Eivind Bye.

En løpesko som passer til deg kan forebygge skader siden de kan endre og forbedre din løpeteknikk og hvordan kroppen belastes under løpingen.

– Forskning har for eksempel vist at skoens demping påvirker hvor mye dine ben flekser i knær, hofter og ankler. Det påvirker i sin tur hvordan støt fra underlaget påvirker muskler, vev og ledd i kroppen din. Hvis du løper i en sko som fordeler kreftene fra underlaget på en måte som kroppen din håndterer, og som samtidig passer den type trening og underlag som du løper på, så kan en sko minimere risikoen for skader, sier Eivind Bye.

Forsøk å bruk flere par løpesko og bytt ofte mellom disse. Bruk et par dempede treningssko for de lange løpeøktene, og lette konkurransesko for de raske øktene. Med stor variasjon mellom skoene, løpeøktene og underlag blir ikke belastningen like ensidig og risikoen for stressrelaterte skader blir mindre.

Du finner grundig beskrivelse, mål, profil, passform og vekt på alle de 21 skoene som er testet på runnersworld.no og i magasinet Runner’s World 3/14. Alle skoene er beregnet for løping på asfalt eller grusvei. 

Redaktørens valg i Runner’s World

Adidas Supernova Glide 6

Adidas Supernova Glide 6
Adidas Supernova Glide 6

– Jeg elsker støtdempingen i denne skoen, brast det spontant ut av en av Runner’s World sine testløpere. Disse positive tilbakemeldingene kan ledes til det nye Boost-materialet i mellomsålen, som Adidas vil bruke i stadig flere av sine tekniske løpeskomodeller, ifølge dem selv. Glide har alltid vært en pålitelig treningssko, men likevel ikke spesielt spennende. Boost-materialet har bidratt til at skoen nærmest har fått et nytt liv. 

Konklusjon: Beste tenkbare støtdemping i en sko laget for mengdetrening.

Pris: 1400,-

Beste oppdatering kåret av Runner’s World

Brooks Pure Flow 3

Brooks Pure Flow 3
Brooks Pure Flow 3

Etter to år med den opprinnelige såleplattformen, får Pure-modellene en overhaling. Tilhengerne av de tidligere versjonene kan likevel puste lettet ut. Til tross for en del ganske markante forandringer oppførte skoen seg like funksjonelt som de tidligere versjonene. Mellomsålematerialet er av høy kvalitet, og tilbyr utmerket støtdemping, med tanke på hvor nære foten posisjoneres i forhold til underlaget. 

Konklusjon: En prisverdig treningssko som tåler en god del mil.

Pris: 1400,-

Beste debut kåret av Runner’s World

Asics Gel-Super J33

Asics Gel Super J33
Asics Gel Super J33

Denne skoen er en minimalistisk løpesko med en syntetisk og sømløs overdel. Dette gir en god og tett passform. Skoens utforming gjør at den også støtter godt opp hvis du pronerer sent i steget. Den er særlig lett, rask og responsiv og kan brukes til alle typer løp.

Konklusjon: En sko som mange vil like, både til tøffe intervaller og lengre løp.

Pris: 1300,-

Beste kjøp kåret av Runner’s World

Skechers GOrun Ride 3

Skechers GOrun Ride
Skechers GOrun Ride

Da vi distribuerte testparene av denne modellen til våre testløpere måtte vi nesten tvinge noen av dem til å prøveløpe med skoen. Mindre en 48 timer senere begynte flere av de skeptiske løperne å kommentere skoen på vår twitter-konto. En skrev: «Jeg tok helt feil da jeg avskrev den nye Skechers-modellen i går kveld. Jeg har akkurat løpt en time i skoene, og de kjennes helt utmerkede».

Konklusjon: En seriøs løpetreningssko som koster mindre enn manges månedlige telefonregning.

Pris: 780,-

Andre høydepunkter i løpeskotesten

Saucony Mirage 4

Saucony Mirage
Saucony Mirage

I fjor ble Mirage 3 kåret til beste oppdaterte sko av Runner’s World. Derfor er det bra at forandringene i Mirage 4 kun handler om små detaljer. Saucony har oppgradert skumplastmaterialet i hældelen marginalt – noe som resulterer i en mykere følelse i landingsfasen for hælløpere.

Konklusjon: En lettvekter med god stabilitet som man særlig setter pris på mot slutten av lengre treningsøkter.

Pris: 1200,- 

Hoka One One Conquest

Hoka One One
Hoka One One

Pendelen har begynt å svinge fra minimalisme til myk støtdemping, og den nåværende favoritten blant støtdempingssko er Hoka One One. 

Konklusjon: Hvis du ønsker meget god demping skal du ta en nærmere titt på denne modellen.

Pris: 1999,-

Mizuno Wave Inspire 10

Mizuno Wave Inspire 10
Mizuno Wave Inspire 10

Det er ikke vanlig at vi presenteres for en sko på rundt 280 gram som gir både god støtdemping og stabilitet, samtidig som den byr på en fleksibel framfot. Den kombinasjonen er det naturligvis vanskelig å lage, men det er nettopp det Mizuno har klart i denne oppdateringen av Inspire.

Konklusjon: Motbeviser den gamle myten om at god stabilitet alltid gir tunge sko.

Pris: 1600,-

Nike Flyknit Lunar 2+

Nike Flyknit Lunar
Nike Flyknit Lunar

Nike fortsetter å forbedre sin Flyknit-tekonologi i overdelen på den modellen som i fjor ble kåret til «Redaksjonens valg». Denne spesialstrikkede konstruksjonen er klart forbedret sammenlignet med førsteutgaven. Spesielt gjør de tettstrikkede forsterkningene i mellomfoten at foten holdes på plass i skoen. 

Konklusjon: Den strikkede overdelen former seg individuelt etter ulike føtters form og utseende.

Pris: 1500,-

Vibram FiveFingers Bikila Evo

Vibram Bikila Evo
Vibram Bikila Evo

Støtdemping ruler år 2014. Trenger dette ytterligere bevis? Til og med den opprinnelige og originale modellen for alle minimalistiske sko har faktisk fått en mykere framtoning i år. Den nye Bikila EVO er tilgodesett med et tynt, sjikt av skumplast i hele lengden, noe som minker den harde direktekontakten mot underlaget. 

Konklusjon: En tynn barriere mellom deg og naturelementene.

Pris: 1399,-

Vivobarefoot Stealth

Vivobarefoot Stealth
Vivobarefoot Stealth

Dette merket er en av de minimalistiske skoene som har overlevd tilbakegangen på barfot-trenden. Stealth har kun 3mm høydeforskjell fra hæl til tå. Testerne ble imponert over hvor godt feste og beskyttelse den tøffe sålen ga, selv under løping i kupert terreng.

Konklusjon: Bra for å oppmuntre til en sterk kjerne og en effektiv løpestil.

Pris: 935,-

Du finner grundig beskrivelse, mål, profil, passform og vekt på alle de 21 skoene som er testet på www.runnersworld.no og i magasinet Runner’s World 3/14.