FRYKTER TELENOR-KUTT: Morten og Beate Simonsen trives godt i jobben på Telenor på Finnsnes, men nå kan både den og flere andre kundesentre legges ned. Foto: Kristoffer Nyblin Kaspersen / SCANPIX
FRYKTER TELENOR-KUTT: Morten og Beate Simonsen trives godt i jobben på Telenor på Finnsnes, men nå kan både den og flere andre kundesentre legges ned. Foto: Kristoffer Nyblin Kaspersen / SCANPIX

Storkutt i Telenor: 182 ansatte takker ja til sluttpakke

Telenor nedbemanner med 450 årsverk. Så langt har 182 takket ja til sluttpakke, men enda flere må gå om Telenor-ledelsen får det som de vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble kjent i dag tidlig etter at Telenor har talt opp sluttpakkesøknader etter sine varslede kutt. Samtlige 4000 ansatte har blitt tilbudt sluttpakke.

Det totale antallet som søkte om sluttpakke var 266, ifølge en pressemelding:

«I overkant av 100 personer forventes i tillegg å gå av med senioravtale med AFP i løpet av året. I tillegg til sluttavtalene vil Telenor Norge redusere konsulentbruken tilsvarende 207 årsverk innen utgangen av året.»

– Vi satte som mål å effektivisere tilsvarende 450 årsverk. Dette målet oppnår vi igjennom iverksatte tiltak. Jeg er veldig tilfreds med at vi med dette unngår en styrt nedbemanning, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, i pressemeldingen.

Frykter for jobben

Blant de som nå frykter mest for jobben sin er Morten Simonsen og samboeren Beate som fortviler over at kundesenteret med 50 ansatte på Finnsnes mest sannsynlig legges ned.

– Det var forferdelig tungt. Det kom som et sjokk på alle sammen, sa Beate Kristiansen til TV 2 Nyhetene søndag. 

Kuttet 18.000 stillinger

Siden 1988 har antall Telenor-ansatte blitt slanket fra 22.000 til 4000. Nylig ble det kjent at ytterligere 450 årsverk skal kuttes. Nå vurderer telegiganten å legge ned enda flere kundesentre, og blant annet står 43 arbeidsplasser i Bodø i fare.

Forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet mener den nordnorske byen kommer til å kjenne Telenors nedbemanning godt. 

– Lokalsamfunnet vet vi kommer til å tape på det. Det vil bli tap av arbeidsplasser, tap av kompetanse og tap av skattepenger til lokalmiljøet, sier han. 

Stortingsrepresentant og medlem i næringskomiteen (Ap), Else-May Botten, er spesielt kritisk til måten telegiganten varsler arbeidstakerne i Nord-Norge om at de sannsynligvis vil miste jobben sin.

SLANKET 18.000: Telenor har hatt kraftige kutt i antall ansatte siden slutten av 1980-tallet.
SLANKET 18.000: Telenor har hatt kraftige kutt i antall ansatte siden slutten av 1980-tallet.

– Unødvendige kutt

– Jeg reagerer kraftig på nedbemanningsprosessen. Det er uhørt at konserntillitsvalgt i styrebehandlingen har hatt munnkurv, og ønsket retning fra ledelsen ikke har vært mulig å kommunisere til plasstillitsvalgt. Vedtaket gjør situasjonen svært krevende for mange ansatte og deres familier, sier Botten, som nå krever at næringsminister Monica Mæland tar affære.

Konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen mener kuttene i nord er unødvendig.

– Dette får store konsekvenser for de rammede familiene i nord. Det er fullt mulig å opprettholde sentrene både i Bodø og på Finnsnes. Man er heller nødt til å rydde opp i konsulentbruken også må man tilby sluttpakker- uten tvang, sier han.