SØKER ANERKJENNELSE: Psykolog Hans-Petter Karstad mener vi kan bli avhengig av å få «likes» og anerkjennelse på sosiale medier. Foto: TV 2
SØKER ANERKJENNELSE: Psykolog Hans-Petter Karstad mener vi kan bli avhengig av å få «likes» og anerkjennelse på sosiale medier. Foto: TV 2

Psykolog om jaget etter flest «likes»:     – Kan bli en besettelse

Mange norske tenåringer er opptatt av at deres bilder skal få flest «likes» og kommentarer på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosiale medier er for mange er kilde for bekreftelse og økt selvtillit. 

Spesielt for unge jenter og gutter er det blitt svært viktig med mange kommentarer og «likes» på sosiale medier som Facebook og Instagram. 

– En besettelse

– Dette gjelder nok oss alle. Det går på selvfølelsen løs. Det er noe med det å bli likt, og det er på denne måten man får vist det fram, sier psykolog Hans-Petter Karstad.

Han sier det har utviklet seg til å bli en ukultur. 

– Det er ikke bra, men det er jo egentlig en urtradisjon. Det handler om å vise seg fram, men forskjellen er at det nå skjer veldig offentlig og at alle følger med på det, sier Karstad. 

Unge barn ned i 10-årsalderen rammes av presset om å få flest kommentarer og «likes» på bilder som publiseres på sosiale medier. 

– Har man i oppveksten fått lite kjærlighet og nærhet, så er det klart at man kan bli helt avhengig av å få anerkjennelse og omsorg fra andre. Da kan det bli en besettelse, sier Karstad. 

Skadelig

Psykolog Karstad sier det er skremmende at folk nå sitter på fest og snakker med hverandre gjennom PC og mobiltelefoner. 

– Det gjør noe veldig skadelig med mennesket. Denne avhengigheten av å hele tiden sjekke mobilen, og at folk snakker med hverandre på mobilen fremfor i virkeligheten gjør at vi får mindre tilgang på følelsene sine. Til slutt vil man risikere at følelsene forsvinner helt og vi blir mekaniske, sier Karstad. 

FØLGER MED: Nina Hoelfeldt Lund, Live Thomassen og Signe Kurse-Jensen sier mange følger med på hvor mange «likes» og kommentarer man får på sosiale medier. Foto: TV 2
FØLGER MED: Nina Hoelfeldt Lund, Live Thomassen og Signe Kurse-Jensen sier mange følger med på hvor mange «likes» og kommentarer man får på sosiale medier. Foto: TV 2

Han mener de som legger ut flest bilder på sosiale medier aldri vil føle en tilfredsstillelse, og at jaget etter «likes» bare vil vokse. 

– Uansett hvor mye de legger ut vil de aldri bli fornøyd, sier Karstad. 

I tillegg til «likes» florerer det av komplementer på bildene som legges ut. Jenter fra Hosletoppen skole i Bærum mener det skrives fordi man mener det, og at det kan være lettere å skrive noe enn å si det direkte til personen. 

På selvtilliten løs

– Jeg er nok en av dem som ikke er så opptatt av det. For meg har ikke «likes» så mye å si i hverdagen. Men det er selvfølgelig hyggelig å få fine kommentarer, sier Nina Hoelfeldt Lund (14).

Venninnegjengen fra 9. klasse på Hosletoppen skole i Bærum sier mange følger med på hverandres «likes».

– Det er noen som følger veldig med og er veldig opptatt av det, sier Live Thomassen. 

Jentene vet at folk på samme alder velger å slette bilder som har fått lite «likes». 

– Man kan bli lei seg hvis man bare får én eller to «likes», og man kan få dårlig selvtillit. Det er rart at man skal bry seg så mye om det, og at folk sletter bilder fordi det har for lite «likes» er rart, sier Signe Kruse-Jensen.