Har funnet klærne til ranerne i utbrent bil

Politiet kan ha gjort et gjennombrudd i etterforskningen etter det væpnede gullsmedranet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet kan stå foran et gjennombrudd i etterforskningen av det brutale gullsmedranet i Oslo i helgen.

I ransbilen, som ble påtent i Heimdalsgata, har kriminalteknikerne funnet deler av ransklærne intakte. Klærne sjekkes nå for DNA.

Væpnet ran

Klokken 11.56 lørdag formiddag stormet tre ranere inn i gullsmedbutikken Sheikh Enterprises på Grønland i Oslo. Mens ranerne tømmer butikken for gullvarer, står den fjerde raneren på fortauet og i døråpningen med en skarpladd militærrifle av typen AK-47 og beordrer folk unna. Personen avfyrte også to skudd.

Ranet er over på to minutter og 15 sekunder. I en sort Audi stasjonsvogn kjører ranerne kun 700 meter fra butikken og til Heimdalsgata, før de tenner på bilen. Trolig har de brukt den korte kjøreturen til å kle av seg ransantrekket.

Etter det TV 2 får opplyst har kriminalteknikere funnet deler av ransklærne intakt i ransbilen. Brannvesenet kom raskt til stedet og fikk skumlagt bilen, noe som hindret at inventaret ble helt utbrent.

– Utover at det er gjort interessante kriminaltekniske funn i bilen, så vil jeg ikke kommentere dette nærmere, sier lederen for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Einar Aas til TV 2.

Kan ha hatt dekkleilighet

Politiet har observasjoner av ranerne mens de forlater den påsatte ransbilen i Heimdalsgata, men har lite informasjon om hvor de har blitt av etter dette.

– Når det gjelder Heimdalsgata og denne bilbrannen, der er det et springende punkt. Der har man sett at de forlater bilen, men man runder omtrent bare hjørnet retning Tøyenparken, så er man borte. Der er vi usedvanlig interessert i observasjoner, tips fra publikum også med tanke på om noen kan oppholdt seg i området over tid etter ranet, sier Aas.

På spørsmål fra TV 2 om politiet arbeider ut fra en teori om at ranerne kan ha hatt en dekkleilighet på Grønland i Oslo, svarer Aas følgende:

– Det er ingen teori, tror jeg, det er mer et springende punkt. Hvor ble de av? Men vi stiller spørsmålstegn ved at ingen har sett noe, og da kan det tenkes at man har oppholdt seg i for eksempel en leilighet, sier han.

Politiet arbeider fortsatt ut i fra hovedteorien om at ranerne har tilknytning til Sverige. 

– Det er gjort betydelige funn i etterforskningen, både teknisk og taktisk, og det er god framdrift. Slik at vårt mål om å forsøke en oppklaring, og det ser vi på som høyt realistisk, sier Aas.