Streiken avverget – partene er enige

Partene i industrimeklingen er enige om en tariffavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først nærmere 18 timer på overtid onsdag ettermiddag ble det bekreftet at det ikke blir noen streik i industrien.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt og meklingen i industrioppgjøret har pågått sammenhengende i nesten halvannet døgn.

Oppgjøret i frontfagene endte med 75 øre i generelt lønnstillegg. Den økonomiske rammen på oppgjøret utgjør 3,3 prosent økning. Partene er også enige om å utrede ulike sider av framtidige pensjonsordninger.

– Krevende

Like før klokken 19 onsdag kveld, møtte riksmekler Nils Dalseide pressen sammen med begge partene, både Fellesforbundet og Norsk Industri.

Dersom det ikke hadde blitt enighet, ville 11.000 industriarbeidere gått ut i streik.

– Det har lyktes oss å komme frem til en løsning som begge parter kan anbefale, sier riksmekleren. Han beskriver arbeidet som krevende og langvarig, men konstruktivt.

– Det har vært god tillit mellom partene og vi har brukt tid på å løse de vanskelige spørsmålene, sier Dalseide.

Tilfreds

Fellesforbundet er tilfreds med å ha fått gjennomslag for en utredning av tjenestepensjonsordninger i meklingen med Norsk Industri.

Blant punktene i avtalen fremhever Fellesforbundet særlig en utredning av tjenestepensjonsordning i privat sektor.

– Utredningen vil også gå på arbeidstakernes medbestemmelsesrett over plassering og forvaltning av pensjonsmidlene, sier forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet.

Partene er enige om et flatt tillegg på 75 øre, mens de lavest lønte i tekoindustrien får et ekstra tillegg på 1,25 kroner. 

– Det har vært mange krevende spørsmål. Vi har forsøkt å legge en økonomisk ramme som er troverdig i samfunnet, sier Bakke.

– Dyrere enn håpet

– Dette ble dyrere enn jeg hadde håpet på, men like fullt er det et oppgjør som jeg i sum likevel kan stå inne for, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Han påpeker imidlertid at konkurransesituasjonen for norske eksportbedrifter fortsatt vil være krevende. Det blir helt avgjørende for konkurransekraften at de lokale oppgjørene tilpasses bedriftenes situasjon.

Begge delegasjonene anbefaler den enighet som nå er fremforhandlet. Oppgjøret går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Styret i Norsk Industri skal for sin del behandle resultatet.

(TV 2/ NTB)