Mikroflystyrten: – Ikke noe galt med maskinen

De foreløpige undersøkelsene av flyet som styrtet ved Voss, gir ingen svar på hva som har gått galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble de to forulykkede som var om bord i mikroflyet transportert ned til Voss. Redningsarbeidet etter at flyet var lokalisert var vanskelig, siden flyet hadde boret seg gjennom snø,slaps og is da det traff bakken.

Norges Luftsportsforbund er ansvarlig for granskingen av ulykken og onsdag kveld ble noen av resultatene av den innledende undersøkelsen frigitt.

– Fra de undersøkelsene vi har gjort kan vi ikke se at det var noe galt med maskinen. Alt ser ut til å ha fungert normalt, sier Tormod Veiby i Luftsportforbundets havarikomité til TV 2.

– Det så ut som om maskinen var intakt, utdyper Veiby.

Trengte halvannen meter ned i snø- og ismassene 

Politiet på Voss har fortalte tidligere onsdag at spor på åstedet bekrefter at sammenstøtet flyet hadde med bakken var kraftig.

–STOR FART: Lensmann Ivar Hellene sier mikroflyet styrtet i stor fart Foto:  NTB scanpix
–STOR FART: Lensmann Ivar Hellene sier mikroflyet styrtet i stor fart Foto:  NTB scanpix

– Det som er klart er at flyet har hatt stor fart da det landet. Måten det har trengt gjennom isen på og hvor langt ned det har kommet indikerer tydelig farten, sier lensmann Ivar Hellene til TV 2 onsdag formiddag.

I følge Hellene har mikroflyet boret seg minst halvannen meter ned i snø og ismassene på Store Volavatnet. Hele cockpiten var under massene da flyet ble funnet, og de to omkomne ble derfor ikke gravd ut før onsdag formiddag.

De to mennene som døde i styrten, den 33 år gamle piloten og en 48-åring som var passasjer, betegnes som erfarne og opptatte av flysikkerhet.

– Veldig trist å miste en flykamerat

Flymiljøet på Voss har hatt det tungt etter at det ble klart at de to lokale mikroflyentusiastene hadde omkommet.

– Det var en veldig tragisk hendelse. Voss flyklubb har aldri opplevd noe sånt før, så det kom som et sjokk på de fleste, sier Steinar Vinje, som er medlem i klubben.

Vinje forteller at alle i miljøet kjente de omkomne og sier klubben nå fokuserer på å ta vare på hverandre. Han sier den 33 år gamle piloten var veldig opptatt av flysikkerhet og at han var veldig rutinert.

– Piloten var en veldig dyktig pilot med mange timer bak seg og han hadde sertifikat på mange typer fly. Han var sindig og hadde alltid et smil på lur. Det er veldig trist å miste en god kamerat og flykamerat, sier Vinje.

Mikroflyet skal etter planen transporteres ned fra fjellet torsdag. Det er forsikringsselskapet som har ansvar for uttransporteringen, og lokale krefter vil bistå i arbeidet.