DEN HELLIGE GRAL: Forfatter Tom Egeland mottar nyheten om at den hellige gral er funnet i Spania med betydelig skepsis. Foto: AFP/Scanpix
DEN HELLIGE GRAL: Forfatter Tom Egeland mottar nyheten om at den hellige gral er funnet i Spania med betydelig skepsis. Foto: AFP/Scanpix

Tom Egeland om funn av den hellige gral: – Vil være noe av det helligste for hele kristenheten

Forfatteren er skeptisk til nyheten om at den hellige gral er funnet i Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To spanske historikere hevder de har løst gåten om den hellige gral.

Etter tre års forskning mener de den befinner seg i basilikaen San Isidoro i León, nord i Spania. Og der har den vært i tusen år.

Forfatter Tom Egeland er ikke ukjent med myteomspunnede relikvier fra Jesu tid. I flere av hans romaner er Jesus, kristendom, bibelen og teologi viktige ingredienser.

– Jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk til om dette er den hellige gral. Det er lite som tilsier at man skulle tatt vare på begeret Jesus drakk av under det siste måltidet, sier Egeland til TV 2.

Det er de spanske historikerne Margarita Torres og Jose Rio som har forsket på Den hellige gral og opphavet til begeret i León. I en ny bok, «The kings of the Grail», mener de å kunne bevise at begeret i León faktisk er den hellige gral.

Les om funnet av den hellige gral HER!

– Med forbehold om at jeg ikke har studert funnet til disse, men hvert andre år dukker det jo opp en forsker som har funnet gralen eller graven til Jesus. Disse har så blitt gransket og avvist. Man kan jo lage en hel skog av alle flisene som angivelig stammer fra Jesu kors. Jeg ser derfor på denne nyheten med betydelig skepsis, sier forfatteren.

– Var jo bare et drikkebeger

Ifølge de to spanske historikerne ble begeret utsmykket rundt år 1050 før det ble gitt som gave fra egyptiske konger til Kong Fernando I av Castilla.

– På Jesu tid var jo dette bare et drikkebeger. Det er jo først med århundrene at begeret ble mystifisert og fikk betegnelsen den hellige gral. Og egentlig var det ikke før i middelalderen at myten om gralen vokste frem, sier Egeland.

Nyheten om at det er den hellige gral som er utstilt ved museet i León har skapt furore. Museet måtte stenge like før helgen da tilstrømmingen av skuelystne som ville se gralen ble rekordstor. Nå planlegges det å stille begeret ut i et større rom.

De to spanske historikerne er ihvertfall ikke i tvil om oppdagelsen.

– Dette bidrar til å løse et stort puslespill og vi tror det kan være starten på et fantastisk stadium av forskning rundt den hellige gral, sier Margarita Torres til nyhetsbyrået AFP. Hun er til daglig historieprofessor ved Universitetet i León.

SISTE MÅLTID: Den hellige gral ble ifølge kristen mytologi brukt av Jesus ved hans siste måltid. Slik fremstilt i maleriet «Det siste måltid» av Joan de Joanes i 1562. Foto: Wikimedia Commons
SISTE MÅLTID: Den hellige gral ble ifølge kristen mytologi brukt av Jesus ved hans siste måltid. Slik fremstilt i maleriet «Det siste måltid» av Joan de Joanes i 1562. Foto: Wikimedia Commons

Appelerer til undring

Hjemme i Oslo sitter Tom Egeland akkurat nå og skriver på ungdomsromanen «Skatten fra Miklagard». Tilfeldigvis spiller den hellige gral en sentral rolle i boken.

– Gralen og paktens ark er de mest myteomspunnede relikviene fra bibelhistorien. Jesus er den viktigste personen i vår vestlige kulturkrets, enten man velger å se på ham som en gud eller som en opprørsk filosof og reformator, sier han.

Egeland er ikke overrasket over den enorme interessen rundt funnet til de to spanske historikerne.

– Alt knyttet til religion appellerer til vår dypeste undring. Det er selvsagt fascinerende at de hevder at dette er den hellige gral. Skulle den finnes vil den være noe av det helligste for hele kristenheten, sier han.