– Ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker

Kronprinsessen snakket åpenhjertig om forholdet til sin avdøde far.

Kronprinsesse Mette Marit er i disse dager på en litterær reise med «Litteraturtoget», og formålet med turen er å spre leseglede. I dag stoppet hun på Snåsa, og der skulle det bli et følelsesladet foredrag fra Kronprinsessen.

«Min kamp»

Det kom frem sterke følelser for Kronprinsessen da hun fortalte hvordan hun kjente seg så sterkt igjen i Knausgårds «Min kamp», første bind.

– For meg har noe av det vanskeligste temaet i mitt liv vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden. Når min far døde var det mye som var usagt, og mye jeg kunne klandre meg selv for, og mye som jeg ikke forstod.

Knausgård skrev om sin far , jeg opplevde at han skrev om min. Vi brukte det samme begravelsesbyrået, sa Kronprinsesse Mette Marit til NTB.

Beveget kronprinsesse

Hun fortalte for de fremmøtte hvordan hun kjente på sine egne følelser, og kjente seg igjen i Knausgårds skildringer.

– Da jeg leste Karl Ove Knausgårds for første gang, så var det noe som inni meg gikk i stykker, og det åpnet seg et stort hull i brystet mitt, sa en beveget kronprinsesse.

Alkoholiker

Mye har vært skrevet om forholdet mellom kronprinsessen og hennes far Sven O. Høiby.

Forholdet deres ble satt på stor prøve da Mette Marit ble kongelig og giftet seg høsten 2001.

– Som liten så hadde jeg mye å skjule, for ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker, sa Kronprinsessen. 

Syk

Høiby døde etter lang tids sykdom i mars 2007.  Fra sykesengen sa Høiby før han døde.

– Måten mitt forhold til familien er blitt fremstilt på, er ikke reellt. Det er ikke riktig at jeg skal ha et så dårlig forhold til familien min, sa Høiby til VG høsten 2006.

Etter et besøk i India høsten 2006, satt kronprinsparet seg i bilen og kjørte til Kristiansand for å besøke Sven O. Høiby på sykesengen.

TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har fulgt Mette Marit tett
i alle hennes år som kronprinsesse. Her er de sammen på en kongress i Wien i
2010. ( JP)
TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har fulgt Mette Marit tett i alle hennes år som kronprinsesse. Her er de sammen på en kongress i Wien i 2010. ( JP)

Tabuer

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland synes det er flott at kronprinsessen setter ord på ting og gir gjenkjennelse.  Han synes det er flott og sterkt hvordan hun trekker fram Knausgårds ord om sin fars bortgang.

– Jeg tror kronprinsessens åpenhet om sitt problematiske forhold til farens alkoholisme kan være med på å bryte ned en del tabuer i det norske samfunn.

Og ikke minst er jeg overbevist at hennes innsats for å få folk til å lese mer – og finne trøst , hjelp – ja kanskje også virkelighetsflukt – i litteraturen er av uvurderlig betydning.

Vi ser jo allerede på sosiale medier hvor mye dette betyr for folk flest. Og spesielt de unge, som jeg også tror er Mette-Marits primære målgruppe, avslutter Totland til TV 2.

MED BESTEMØDRE OG BESTEFAR: Onsdag ettermiddag la Mette-Marit dette bildet ut på twitter - trolig tatt av henne selv: Dronning Sonja leser Høyt for barnebarna på Skaugum - med mormor Marit Tjessem og farfar kong Harald som tilhørere. (Foto: HKH Kronprinsessen)
MED BESTEMØDRE OG BESTEFAR: Onsdag ettermiddag la Mette-Marit dette bildet ut på twitter - trolig tatt av henne selv: Dronning Sonja leser Høyt for barnebarna på Skaugum - med mormor Marit Tjessem og farfar kong Harald som tilhørere. (Foto: HKH Kronprinsessen)