To personer er funnet døde i flyvraket på Voss

Flyet skal ha styrtet slik at flykroppen satt fast i is og snø - dette gjorde det vanskelig å opp flyet og undersøke vraket

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 11.49 onsdag fikk lensmann Ivar Hellene melding fra letemannskapene om at de hadde fått flykroppen opp på isen. Inne i mikroflyet som forsvant mandag kveld fant de to døde personer.

– Det er ingenting som tyder på at dette er noen andre enn de savnede, sier Hellene til TV 2.

Etter det mislykkede forsøket på å grave ut flyet i går kveld, pakket to politibetjenter inn flyet i løssnø for å isolere flyet mot kulden.

FRAKTES NED: Én av de to omkomne blir her fraktet ned på scooter. Foto: Chris Ronald Hermansen
FRAKTES NED: Én av de to omkomne blir her fraktet ned på scooter. Foto: Chris Ronald Hermansen

– Det medførte at det ikke ble mer isdannelse på flyet og da vi kom opp med nytt utstyr i dag gikk arbeidet veldig greit.

De omkomne ble transportert med snøscootere ned fra ulykkesstedet i 14.30-tiden. Derfra ble de tatt videre med bårebiler. 

De to savnede mennene er 48 og 33 år gamle og begge kommer fra Voss.

«Boret» fast i isen

Flyet ble funnet på cirka 900 meters høyde i fjellområdene nord for Voss. Det boret seg delvis gjennom isen og ned i et snølag da det styrtet mandag.

Ifølge politiet satt flyet fast i isen og søket etter de to mennene som satt i flyet var komplisert. Flyet hadde boret seg gjennom snølaget, som i løpet av natten flyet var savnet frøs til is slik at cockpiten ikke var tilgjengelig.

– Det er tykk is og vanskelig å komme ned til cockpiten. Vi har mannskaper der som gjør så godt de kan med å grave frem flyet, men vi må ha motorsag og spett for å komme ned til der de to mennene satt, fortalte lensmann Ivar Hellene til TV 2 tirsdag kveld.

Undersøker årsak

Onsdag ble flyet som styrtet på Volavatnet på Voss altså gravd frem. Norges Luftsportforbund leter nå etter årsaken til ulykken.

To representanter fra forbundets havarikomité kom onsdag formiddag til Voss for å bidra i arbeidet med å finne ut hva som skjedde da flyet krasjlandet like ved en turisthytte mer enn 900 meter over havet. Arbeidet skal skje i nært samarbeid med politiet.

- Mikroflyet har ikke vært i kontakt med oss, det er jeg 99 prosent sikker. De har mest sannsynlig vært på tur uten en flyplan, noe som er helt lovlig, sier vaktleder ved Stavanger kontrollsentral, Gisle Tønnesen til TV 2. 

Flyet ble meldt savnet tirsdag formiddag da familie og venner ikke oppnådde kontakt med de to flyverne. De to hadde lagt ut på det som trolig var en kort rundtur mandag ettermiddag.