INGEN LØSNING: Partene er forberedt på forhandlinger utover dagen, forteller Riksmekler Nils Dalseide onsdag morgen. Foto: Bjørn Roger Brevik, TV 2
INGEN LØSNING: Partene er forberedt på forhandlinger utover dagen, forteller Riksmekler Nils Dalseide onsdag morgen. Foto: Bjørn Roger Brevik, TV 2

Overhengende streikefare: Intens mekling på overtid

Oslo (NTB): I det meklingen i industrien er på overtid over midnatt, dreier den seg om hovedsakelig om noen få, men svært vanskelige temaer. Streikefaren er overhengende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene i industrioppgjøret hadde ved midnatt ikke kommet til enighet. Meklingen fortsetter på overtid i et forsøk på å avverge streik.

Onsdag morgen prøver partene fremdeles å komme til enighet i årets frontfagsoppgjør. Over 11.000 industriarbeidere truer med å gå ut i streik onsdag morgen.

Dersom meklingen ikke fører til noen enighet mellom partene, vil 9.358 LO-organiserte i 102 bedrifter og 1.972 fra YS-forbundene Parat og SAFE i til sammen 25 bedrifter legge ned arbeidet i morgentimene onsdag.

Streiken vil hovedsakelig ramme offshore og verftsindustri langs vestkysten.

De mest betente områdene dreier seg om uenighet rundt pensjon- og arbeidstidsbestemmelser.

Riksmekler Nils Dalseide sa etter midnatt at han ikke så for seg en snarlig løsning, på tross av intens mekling mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

– Jeg ser ikke for meg noen brå løsning nå. Vi må gå flere runder. Jeg er fortsatt optimistisk, men ting kan endre seg raskt, sa Dalseide.

Faren for streik er dermed overhengende. 

– Jeg håper og tror det er mulig å jobbe fram en løsning, sa Dalseide til NTB.

Delegasjonene til Norsk Industri og Fellesforbundet sitter i hver sine møterom, mens riksmekleren har sitt eget kontor. Samtidig jobber mindre arbeidsgrupper fra delegasjonene med å finne veier rundt enkelttemaer. Såkalt engere utvalg - toppene i forhandlingsdelegasjonene – har jevnlig møter, både sammen og separat, med Dalseide.

– Partene har en genuin vilje til å finne løsninger på spørsmål de har svært ulike syn på. Jeg vil si at stemningen er så god som den kan være – gitt at man er uenige, sier Dalseide. (©NTB)