Her får Frida (13) gladmeldingen - får endelig operasjonen 

Rikshospitalet og Haukeland sykehus har blitt enige om at Frida Holum skal få behandlingen som først ble avlyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12 år gammel fikk Frida, som under fødselen fikk en skade i høyre arm, sin første operasjon i et forsøk på å forbedre armens og håndens funksjonsevne.

Inngrepet ble gjennomført ved Haukeland Universitetssykehus høsten 2013, og neste uke skulle operasjon nummer to gjennomføres.

Det satte Helse- og omsorgsdepartementet en stopper for, som i nye retningslinjer hadde besluttet at hennes type tilstand kun skulle behandles ved Rikshospitalet.

Rikshospitalet har tidligere avslått å gjøre noe inngrep, og mener fysioterapi og trening er rette måte å behandle tenåringen.

– Vi skulle gjerne operert Frida her, men lovgiver har sagt at det kun er ett behandlingssted i Norge for denne tilstanden, og det er Rikshospitalet, sa Trond Haugstevedt, klinikkdirektør ved kirurgisk klinikk på Haukeland, til TV 2 mandag.

Operasjon om få dager

Tirsdag har situasjonen endret seg - Frida, som bor i Bodø, får likevel fortsette behandlingen i Bergen. De to sykehusene har nemlig møttes - og blitt enige:

– Vi er selvfølgelig ikke interessert i at byråkratiske forviklinger skal gå ut over enkeltpasienter, så det syns jeg er helt greit, Lars Eldar Myrseth, Overlege ved Ortopedisk avdeling på Rikshospitalet, til TV 2 i dag.

Fridas mor: – Innertier for oss

Nå får Frida likevel operasjonen hun ønsker - og det skjer på Haukeland universitetssykehus, stedet hun begynte behandlingen sin forrige høst.

– Vi behandler Frida litt forsinket etter planen, men det skal ikke ta mange dagene før Frida blir operert hos oss, sier klinikkdirektøren ved Haukeland til TV 2.

TV 2 overbrakte gladmelingen til Frida og moren i Bodø tirsdag. Med et stort smil konstaterte Frida enkelt og greit:

– Å, det var en lettelse. Jeg vet de kan jobben og at det blir et bra resultat.

Lammelse etter fødselen

Frida har en lammelse i høyrearmen som oppstod under fødselen da fosterlyden falt og hun måtte raskt ut. Jordmoren knakk Fridas venstre arm og hennes høyre arm ble vridd.

– Den er også kortere, det ser man veldig lett, forteller Frida til TV 2 mens hun viser hva som skjedde under fødselen. 

Nå øyner både Frida og moren et lettere liv, og begge har stor tro på at operasjonen vil gjøre hverdagen lettere for den unge jenta.

– Det er helt fantastisk, det er innertier for oss, jubler mamma Anne Hansen.