En kvart milliard står på spill

Arsenal har falt ut av tittelkampen og må nå forsvare fjerdeplassen mot formsterke Everton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Everton - Arsenal på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag 14.30.

Forrige helg hadde Arsenal siste sjanse til å henge med i tittelkampen. Den tok de ikke, og nå må de i stedet se seg bakover.

Kun fire poeng bak, med en kamp til gode, ligger nemlig Everton med fem strake seire.

Søndag møtes de to lagene i en kamp som kan blåse nytt liv i kappløpet om Champions League-fotball.

Økonomisk gulrot

For Everton kan tilværelsen bli snudd på hodet. Liverpool-klubben hadde i 2013 en omsetning på beskjedne 860 millioner kroner

Omsetningen vil øke med minst 300 millioner kroner dersom klubben kvalifiserer seg til Champions League, skal vi tro Deloittes årlige rapport om europeisk fotballøkonomi. 

– Deltakelse i Champions League genererte minimum 300 millioner kroner ekstra per Premier League-klubb, og om lag 700 millioner kroner for Chelsea, som vant turneringen, skriver Deloitte.

Mens Everton har alt å vinne, har også Arsenal alt å tape.

Klubben risikerer å gå glipp av et beløp i overkant av 250 millioner norske klubber. I tillegg kommer tapte billettinntekter og øvrige kommersielle inntekter.

For Arsène Wenger kan det også bety at han for første gang som Arsenal-manager havner utenfor topp fire. 

– Vi må nyte utfordringen

Seieren mot Fulham forrige helg ble Evertons femte strake seier. Den sterke formen åpner for en spennende avslutning på sesongen.

– Kampen mot Arsenal blir stor. Champions League-plassen ligger rett foran oss, og det er opp til oss å ta den, sa Evertons irske midtbanespiller James McCarthy etter 3-1-seieren mot Fulham.

– Vi må nyte denne utfordringen. Hvis ikke man nyter dette, da driver man med feil ting her i livet.

Robert Martínez er i ferd med å levere en praktfull sesong for Everton, og inntar en offensiv holdning før søndagens storkamp.

– Vi har nå skaffet oss muligheten til å kjempe for fjerdeplass. Det er en god sesong så langt og vi har 21 poeng igjen å kjempe for, sa Everton-manageren på fredagens pressekonferanse.

– Man er nødt til å spille perfekt når Arsenal står på motsatt halvdel, og ingenting hjelper mer enn å være på hjemmebane.

Arsenal-manager Arsène Wenger har ennå ikke gitt opp tittelhåpet.

– Dette er en mulighet for oss til å kjempe oss opp igjen, og en mulighet til å skape avstand ned til Everton. Som jeg sa etter City-kampen, ser vi både oppover og nedover. Det er det søndagens kamp handler om, sa han på pressekonferansen på fredag.