Ny bok: CIA kan ha overvåket Mulla Krekars advokat 

CIAs mye omtalte «avhørsmetoder» skal ha blitt gjennomført på falske premisser. Det amerikanske etterretningsbyrået skal også ha planlagt å kidnappe Krekar i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

CIA har i årevis holdt amerikanske styresmakter og offentligheten i mørket i forbindelse med byråets brutale fangeprogram, skriver Washington Post i dag.

Dette kommer frem i en rapport som tar for seg detaljene i metodene som er blitt brukt av byrået under fangeavhør. CIA-agenter skal også ha overdrevet viktigheten av å avhøre fanger, samt å ha tatt æren for informasjon som faktisk ble gitt av fangene før de ble utsatt for CIAs kritiserte metoder.

Ble varslet om CIAs kidnappingsplaner

I boken «Spor - CIAs hemmelige bortføringer» av den svenske journalisten Lena Sundström, som gis ut i dag i Norge, foretelles det om hvordan CIA kidnappet og bortført to menn fra Sverige. Det kommer fram at CIA også skal ha planlagt å kidnappe mulla Krekar i Norge.

SPOR: Lena Sundström har skrevet bok om CIAs ulovlige aktivitet på svensk jord.  Foto: TV 2.
SPOR: Lena Sundström har skrevet bok om CIAs ulovlige aktivitet på svensk jord.  Foto: TV 2.

I boken fortelles det en historie om hvordan Krekars advokat, Brynjar Meling, ble advart av en norsk tjenestemann om at hans klient stod i fare for å bli kidnappet av «amerikanske agenter». Informanten skal ha gitt Meling informasjon om at amerikanske agenter var på vei, eller allerede var i Norge, med en agenda om å pågripe og ta med Krekar til Guantánamo-leiren på Cuba.

Motivasjonen til den norske tjenestemannen skal ha vært at hvis en slik aksjon ble gjennomført ville det være stor urett mot systemet. 

Dette møtet fant sted et par dager etter at Meling skal ha blitt oppringt av en mann fra et større EU-lands etterretningstjeneste. Denne personen fortalte at Melings telefon mye mulig ble avlyttet. Det samme gjaldt alt han sa til sin klient.

Bevis slettet av ukjente personer

Før Krekar kom til Norge i 2003, mens han ennå satt fengslet i Nederland, var Meling flere ganger på besøk i fengselet. På det andre besøket prøvde Meling å smugle inn et digitalt fotoapparat og en diktafon for å dokumentere det som ble sagt. Kameraet lyktes det ham ikke å få med seg inn, men diktafonen ble aldri oppdaget.

AVLYTTET? Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AVLYTTET? Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

På vei hjem til Norge pakket Meling utstyret i en veske med kodelås som ble sendt som bagasje på flyet. Da han kom hjem til Stavanger greide han ikke å åpne vesken med koden sin og måtte ta den med til stedet han kjøpte vesken. Koden som trengtes for å åpne kofferten var ikke fødselsdatoen til Melings kone - slik den skulle ha vært. Og alt innhold, til og med tidsinnstillingene, var slettet fra diktafonen og kameraet. Sistnevnte inneholdt bare private bilder siden det aldri ble med inn i fengselet.

CIA var i Oslo

Først senere gikk Meling til pressen med opplysninger om at Krekar fryktet CIA i Norge. Det skulle gå to år til før det kom opplysninger om at en CIA-agent hadde ankommet Norge 24.april 2003, fire dager før Meling gikk til pressen, og at en annen CIA-agent ankom landet 3. juni samme år.

– Jeg er veldig imponert over det norske rettsystemet i denne saken. For uansett om mulla Krekar ikke er Norges mest populære mann så har man, som med Breivik, passet på hans rettigheter i rettssystemet, sier forfatteren av boken, Lena Sundström, i et intervju på Nyhetskanalen tirsdag.

Dette inntrykket kan kanskje endre seg om Krekars frykt for utlevering til Tyskland er begrunnet.

ITALIA: Avhør av den kidnappede Abu Omar viste ifølge etterforskningsdokumenter fra Milano-domstolen at det trolig ble referert til mulla Krekar i minst en av disse samtalene. Noe som skal ha ledet CIA til Norge. Foto: AFP/Saul Loeb
ITALIA: Avhør av den kidnappede Abu Omar viste ifølge etterforskningsdokumenter fra Milano-domstolen at det trolig ble referert til mulla Krekar i minst en av disse samtalene. Noe som skal ha ledet CIA til Norge. Foto: AFP/Saul Loeb