Stoltenberg håper Ap unngår personstrid i lederkampen

Nåværende Ap-leder kom til makten etter en bitter konflikt med Torbjørn Jagland. Nå håper han på et fredelig valg av hans etterfølger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Ap-leder Jens Stoltenberg kom til makten i partiet 2002, skjedde det etter en opprivende og bitter personstrid mellom han og Torbjørn Jagland.

Nå håper Stoltenberg at partiet klarer å velge hans etterfølger uten konflikt.

– Jeg tenker at det blir en ryddig og god prosess i Arbeiderpartiet. Vi er et samlet parti og opptatt av å håndtere det på en ordentlig måte, sier Stoltenberg til TV 2.

Han innrømmer at det ikke nødvendigvis er heldig at han går av før det planlagte landsmøte i 2015.

– At jeg går av midt i perioden er i utgangspunktet noe som kan være krevende, men som jeg er sikker på nå at partiet håndterer uten at det skaper problemer. 

Siden Stoltenberg selv bekreftet at han blir ny Nato generalsekretær i oktober, har det blitt spekulert i hvem som er aktuelle kandidater til ledervervet i Ap. 

Både nestleder Helga Pedersen og Trond Giske er nevnt, men begge har selv sagt at de ikke ønsker å stille til valg som partileder. 

Flere har lenge pekt på Jonas Gahr Støre som den mest aktuelle kandidaten, som med sin sterke posisjon i både partiet og hos velgerne, ser ut til å være høyaktuell til å ta over jobben til Stoltenberg. Det vil ikke Ap-lederen selv si noe om.

– Jeg er sittende partileder, jeg skal gå av og jeg er den siste personen som skal ha noen som helst mening om hvem som skal etterfølge meg. Erfaring er at det er aldri klokt å peke på sin etterfølger, sier en Stoltenberg. 

Støre i tenkeboksen

Jonas Gahr Støre sier han at han vil tenke seg nøye om før han eventuelt takker ja.

Støre sier til Dagsavisen at han vil bruke god tid på å vurdere om han vil ta jobben som ny Ap-leder etter Jens Stoltenberg.

– Det vil jeg gjøre i respekt for det ansvaret det innebærer, og det arbeidet et sånt verv medfører. Det er faktisk en stor nyhet for oss i Arbeiderpartiet at vi nå skal velge en ny leder, og at Jens skal gå over i ny jobb. Så dette er ikke en tanke som har modnet hos meg, sier Støre.

Støre legger ikke skjul på at det koster å lede landets største parti, og sier han vil ta med sine nærmeste på råd om han får en forespørsel fra valgkomiteen om å stille som lederkandidat.

– Jeg har sett hva det krever å være partileder i Norges største parti, sier han.