Tror kvinner vil dobbeltsjekke celleprøvene etter krefttabbe

Lederen i Nordland legeforening tror tilliten til Nordlandsykehuset i Bodø er svekket etter at sykehuset i en årrekke har feiltolket celleprøver til flere kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Celleprøvene som Christine Klippenvåg Nordgård tok jevnlig hos gynekolog har igjennom mange år blitt feiltolket av Nordlandsykehuset i Bodø

Hun utviklet livmorhalskreft og har fått kroniske skader for resten av livet. Disse kunne ha vært unngått.

– Når jeg nå i ettertid vet at dette kunne ha vært unngår så bli blir jeg forbannet. Jeg har vært forbannet lenge, forteller Christine Klippenvåg Nordgård.

Svekket tillit

Lederen i Nordland legeforening har forståelse for at mange kvinner er betenkt på om å celleprøver er blitt riktig analysert.

– Jeg tro vi vil få en økning på fastlegekontorene nå som vil ha dobbeltsjekket sine prøver. Når det er sagt så er det ikke behov for at de trenger å ta nye prøver, sier Stian Holmvik, leder i Nordland legeforening.

Sykehuset burde også ha varslet om at celler prøver var blitt feiltolket for flere år siden: 

– Om jeg er direkte overrasket vil jeg nok ikke si, men jeg kunne gjerne ha ønsker at dette burde ha kommet mye tidligere, sier Holmvik 

Strammer inn rutinene

Nordlandssykehuset hadde ikke et tilfredsstillende internt kontrollsystem i 2010, det var først da dette ble innført i 2012 at internrevisjon avdekket avvik fra ønsket screening enhet, hevder medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset i Bodø, Barthold Vonen.

Det er nå gjort betydelige endringer i hvordan screeningen gjennomføres. 

– Det ene er å stramme om regler og rutiner for hvordan dette arbeidet skal gjøres. Det er også gjort betydelige endringer i kommandolinjene, forteller Barthold Vonen, medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset.

Norsk legeforening i Nordland tror omdømmet til nordlandssykehuset er svekket:

– Jeg vil tro at i en periode vil mange være bekymret og dermed ikke ha den samme tilliten som de har hatt tidligere, sier Stian Holmvik, leder i Nordland legeforening.