HELSINGBORG, SVERIGE 20140330. Djurgården fansen stormet banen under allsvenskankampen mellom Helsingborg IF och Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
HELSINGBORG, SVERIGE 20140330. Djurgården fansen stormet banen under allsvenskankampen mellom Helsingborg IF och Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Slik skal myndighetene og NFF stoppe fotballpøblene

Ansetter en person som skal jobbe med sikkerhet på heltid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Bergen (TV 2): Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball tar grep for å forebygge tilskuerbråk.

– Helt avgjørende
– Nå forsterker vi fokus på det forebyggende arbeidet ytterligere. Vi ansetter en person som på heltid skal jobbe med sikkerhet – reise rundt til klubbene i Tippeligaen og 1. divisjon. Han skal kurse de sikkerhetsansvarlige og arrangementssjefene og ha et tett samspill med lokale politimyndigheter og klubbene. Det tror vi er helt avgjørende, sier informasjonssjef i NFF Svein Graff til TV 2.

Geir Ellefsen er den utvalgte som tirsdag starter i jobben. Han fortsetter samtidig i jobben som sikkerhetsansvarlig for det norske landslaget - en jobb har hatt i over ti år.

– Vi tror det er viktig å ha personer som har kunnskap om miljøet. Vi har ansatte som har jobbet med sikkerhet i alle år i fotballforbundet. Men når man skal håndtere en gruppe med bråkmakere, så er det veldig betryggende å ha en person som har mange års erfaring med den problematikken, sier Graff.

– Viktig å være i forkant
I Sverige er fotballbråk et langt større problem enn i Norge. Søndag ble Sverige rammet av en tragisk hendelse da en 43 år gammel Djurgården-supporter mistet livet før seriepremièren mot Helsingborg.

Her til lands er Graff klar på at dialog og forebyggende arbeid har vært viktig i kampen mot bråkmakerne.

 Det er et tett samspill mellom forbund, klubber, politi og myndigheter. Senest i forrige uke hadde vi et seminar med Kulturdepartementet og Justisdepartementet. Jeg kjenner ikke situasjonen godt nok i Sverige, men jeg tror det er helt avgjørende å være i forkant - å ha kunnskap om det vi kaller bråkmakere, ikke supportere, sier Graff.

Og nå trapper også myndighetene opp kampen.

– Vi jobber med en lovhjemmel for å utvide muligheten til å fjerne folk som er ute etter å lage fotballbråk. Det har det vært en diskusjon om hjemmelsgrunnlaget på området utenfor selve stadionområdet. Det er en situasjon vi nå rydder opp i, sier justisminister Anders Anundsen til TV 2.

Vil rydde opp - raskt
Håpet er at politiet skal få en mye klarere mulighet til å gripe inn før farlige situasjoner oppstår. 

– Utgangspunktet er at vi utvider politiets mulighet til å bortvise folk. Det er en god del hjemler som kan brukes, men det har vært en tvil om hvor tydelig det hjemmelsgrunnlaget har vært. Nå rydder vi opp i det så raskt vi klarer. 

– Når kan det være på plass?

– Vi har allerede fått forslag fra Politidirektoratet. Det jobbes veldig raskt i departementet for å få det til før sommeren. Det er ikke sikkert vi klarer det, men vi skal jobbe hardt for det.