Supporter-drapet: – Tror flere vet hvem som er gjerningsmann

Politiet sier de må vurdere hvordan svensk fotball skal se ut i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 11 mandag formiddag holdt svensk politi pressekonferanse i anledning supporter-drapet søndag ettermiddag da en 43 år gammel Djurgården-supporter ble mishandlet til døde.

Drapet skjedde rett før møtet mellom Helsingborg og Djurgården etter at politiet hadde eskortert den største supporterskaren til stadion. 

Se pressekonferansen i sin helhet i videovinduet øverst.

– Vi visste at det kom store supporterskarer fra Stockholm og hit. Vi etablerte tidlig kontakt med supporterne for begge lag og skapte en god dialog. Vi ville ikke at noe skulle skje.

– Tross god kontakt var det visse forsøk på konfrontasjoner på formiddagen. Vi lyktes å roe ned dette. Det var aldri noen direkte vanskelige konfrontasjoner på formiddagen, sa Tommy Sverngard på pressekonferansen.

Ingen politi tilstede

Men like før 14.30 søndag ettermiddag ble en 43 år gammel mann slått i bakhodet med en glassflaske og deretter sparket og slått av det øyenvitner har beskrevet som tre menn. Mishandlingen pågikk i flere minutter før de løp videre. Politiet sier det er ingen indikasjoner på at den 43 år gamle firebarnsfaren skal ha oppført seg provoserende.

Hendelsen skjedde på Kärnan i sentrum av Helsingborg. Plassen blir ikke videoovervåket, og det var heller ingen politi tilstede da drapet skjedde. Politiet hadde laget til to ruter opp mot stadion for de to supportergruppene.

– Vi konsentrerte oss om den store marsjen, og den krever mye ressurser. Når den største skaren var inne på stadion, ble vi oppringt om at de lå en livløs mann som lå ved trappene på Kärnan. En patruljebil kom til plassen og det viste seg at denne mannen var livløs. Det ble gjort gjenopplivningsforsøk. Mannen ble så sendt til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Skandale

Da beskjeden nådde Djurgården-fansen inne på stadion, svarte de med å storme banen.

– Stemningen ble veldig pisket opp da denne beskjeden kom. Vi bestemte at kampen måtte stoppes. Vi vurderte om kampen kunne startes igjen, men med tanke på det som hadde skjedd og stemningen som rådet, var det umulig å fortsette, utdyper Svergard.

Han beskriver hendelsen som en av de største skandalene i svensk fotball, og skal nå vurdere hvordan programmet på svenske fotballkamper skal se ut.

– Vi vet ikke nøyaktig hva konsekvensene blir, men vi kommer til å kontakte klubbene og Fotballforbundet. Vi må vurdere hvordan kampene i svensk fotball skal se ut. Det er en mørk dag, det som skulle bli en fotballfest.

Mistenkt ble sluppet fri

Et titalls personer ble hentet inn til forhør søndag kveld. En mann ble hentet inn som mistenkt om drap, men ble senere sluppet fri. Svensk politi ville ikke gå ut med årsaken til at de hentet han inn til forhør.

Drapet skjedde på Kärnan i Helsingborg sentrum, ikke langt fra fotballarenaen Olympia. Plassen videoovervåkes ikke, men politiet sier de har fått inn store mengder med video og bilder som de nå berabeider. 

– Jeg tror det er flere personer som vet hvem som har gjort det her, og det vil vi vite. Vi skal gjøre alt for å løse denne saken, sier Caroline Aspinge, utredningsleder i Skåne politi.

Hun sier de har fått opplysninger og navn som det arbeides med, men etterlyser enda flere tips.