– Mulla Krekar frykter utlevering til Tyskland

OSLO TINGHUS (TV 2): Den trusseldømte mullaen blir denne uken avhørt i Oslo tingrett om sin forbindelse til et angivelig tysk terrornettverk. Krekar er selv siktet i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag klokken 09.00 møtte mulla Krekar i Oslo tingrett for å la seg avhøre. 

Etter det TV 2 forstår gjelder avhørene ekstremistgruppen RawtTi personer er siktet i saken av tyske myndigheter, mistenkt for å ha dannet en terroristorganisasjon.

Krekar, som i 2012 ble dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler, er blant de som er siktet av tysk politi i saken.

PLAKATEN: PST regisserer den nye «episoden» i fortellingen om Krekars møte med norsk rettsvesen, ifølge plakaten Krekar hadde med seg i Oslo tingrett i dag. Foto: MAGNUS NØKLAND / TV 2
PLAKATEN: PST regisserer den nye «episoden» i fortellingen om Krekars møte med norsk rettsvesen, ifølge plakaten Krekar hadde med seg i Oslo tingrett i dag. Foto: MAGNUS NØKLAND / TV 2

Frykter utlevering

– Det er referatforbud, så jeg er avskåret fra å kommentere hva Krekar ble spurt om. Men Krekar selv ønsket åpne dører. Han ønsker åpenhet rundt saken og å vise at han ikke har noe å skjule, sier Brynjar Meling, Krekars mangeårige advokat og forsvarer.

– Kan Krekar bli utlevert fra Norge til Tyskland?

– Da må det komme en anmodning fra tyske myndigheter om det. Krekar er bekymret for at dette blir sett på som en måte å løse problemet her i Norge, ved å velte saken over til tyske myndigheter, svarer Meling.

PST bistår

To personer bosatt i Norge, hvorav Krekar er den ene, skal avhøres gjennom uken i sal 250 i Oslo tingrett. Den andre er en mann i 30-årene bosatt i Østlandsområdet.

Rawt er en avleggergruppe fra Krekars Ansar Al-Islam og har i hovedsak hatt kontakt via internett. Tysk påtalemyndighet mener gruppen skal stå bak finansiering av al-Qaidas kurdiske grupper i Irak.

– Vi bistår tyske myndigheter som avhører mulla Krekar, sier politijurist Signe Aalling fra Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

Blir løslatt i år

Krekar begjærte seg tidligere i år prøveløslatt, men begjæringen ble avslått. Om han skal sone ut hele dommen er han ferdigsonet i månedsskiftet oktober/november.