Supporter-drapet: – De slo ham i bakhodet med en flaske

Den 43 år gamle mannen som ble mishandlet til døde var ingen hooligan, sier Djurgårdens sportssjef. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var før Allsvenskan-kampen mellom Helsingborg og Djurgården at en 43 år gammel mann ble mishandlet til døde ved Kärnan i Helsingborg.

Ifølge kilder den svenske avisen Aftonbladet har snakket med skjedde angrepet etter at de to supportergruppene han begynt å bevege seg mot Helsingborgs hjemmearena, Olympia.

På det tidspunktet var politiet som var tilstede mest opptatt av å få fansen trygt bort til stadion. Djurgården-supporteren som ble mishandlet, gikk bak supportertogene sammen med sin bror da tre menn angrep han.

– Det var tre personer som kom løpende. En av dem slo mannen med glassflaske i bakhodet. Han falt sammen, og da begynte de å slå og sparke han. En av dem løftet han opp med skjerfet hans og slo han i hodet. De to andre sto ved siden og sparket mot ryggen og magen hans, sier en kvinne til Aftonbladet.

– Politiet hadde sperret av plassen da vi kom. Det lå glasskår på bakken der den døde mannen lå. Folk gråt og krevde samtidig hevn, sier frilans-fotograf Freddy Mardell til Expressen.

Uprovosert

Kvinnen forteller videre at mishandlingen fortsatte i flere minutter, og at de tre gjerningspersonene dyttet bort alle som prøvde å hjelpe den 43 år gamle Djurgården-supporteren.

– Det var helt uprovosert slik jeg oppfattet det. De tre mennene virket veldig sinte og skrek. Etterpå løp de opp mot Kärnan-parken, sier hun.

Ifølge Expressen skal det ha vært oppjaget stemning mellom supportergruppene allerede kvelden før. Politiet bekrefter at de hadde fått informasjon om en planlagt gatekamp, men det ble aldri noe av det. Som nevnt, var selve stormarsjen fra de supportergruppene over da angrepet skjedde.

– De deltok ikke i noen av marsjene på vei til stadion. Da dette skjedde var dette personer som kom slentrende etter, sier politiets talsperson, Ewa-Gun Westford.

– Florerer med rykter

Det ble forsøkt hjerte- og lungeredning på stedet, men mannens liv sto ikke til å redde. En kvinne som jobber som sykepleier beskriver angrepet som brutal og hatefull.

– Da de løftet opp mannen på båren, var det blod og glasskår på bakken. Han hadde fått slag mot hodet, og etter mitt syn reagerte han ikke på livredningsforsøket, sier hun til Expressen.

– Vi tror vi vet hendelsesforløpet, men vi kommenterer ikke hvordan vi tror ting har skjedd. Det florerer med rykter, og vi vil ikke kommentere det. Vi vil ha en sikker forståelse av hendelsesforløpet før vi gir en eksakt beskrivelse av hva som har skjedd, sier Westford.

Ikke hooligan

STORMET BANEN: Djurgården fansen stormet banen under allsvenskankampen mellom Helsingborg IF og Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
STORMET BANEN: Djurgården fansen stormet banen under allsvenskankampen mellom Helsingborg IF og Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Ifølge Djurgårdens sportssjef var den 43 år gamle mannen ikke en hooligan.

– Han var en vanlig supporter, en firebarnsfar som likte å gå på fotballkamp. Det her er en jævlig dårlig dag, sier Bosse Andersson til Aftonbladet. Han besøkte den døde 43-åringens bror på sykehuset etterpå.

– Vi tok farvel sammen. Det var en fin og verdig avskjed. Vi gikk sammen og tok farvel med hans bror.

Maskerte menn

Da Djugården-fansen fikk vite hva som hadde skjedd underveis i kampen, stormet de banen og ropte «mordere, mordere, mordere». Kampen ble stoppet i det 40. spilleminuttet. Etter kampen fortsatte bråket, og det ble kastet sykler og flasker. Fire personer skal ha blitt skadet.

– Det kom maskerede menn som slo på alt. De var velorganiserte, og folk løp bort i panikk. Mange gjemte seg bak ting når det var som verst, sier frilans-fotograf Mardell.

Ingen mistenkte

Natt til mandag hadde politiet foreløpig ingen mistenkte.

– Vi har ikke pågrepet noen for innblanding i dette, sier Westford.

– Vi håper på ytterligere tips fra allmennheten. Vi vet jo at mange mennesker bevegde seg ved Kärnan da dette skjedde, og vi tror det finnes mennesker som kan gi viktig informasjon.