– Frykten fotballvolden gir barna gjør meg forbannet

Tommy Deogan mistet broren til casuals. Nå mener han Sverige må ta på seg jernhanskene for å få bukt med problemet han mener er større enn noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2002 mistet Tommy Deogan broren sin i fotballbråk.

12 år senere mistet en 43 år gammel firebarnsfar livet etter å ha blitt et offer for fotballvold i forbindelse med Djurgårdens bortekamp mot Helsingborg.

Djurgården-supporteren ble fraktet til sykehuset, og da det ble kjent at han døde av skadene invaderte bortefansen på Olympia banen og kampen ble avbrutt.

Kjenner seg igjen

Det har naturlig nok vekket en del følelser hos Deogan som siden brorens død har vært en talsmann mot casuals-miljøet.

– Det er uunngåelig at det blir slik. Jeg havneT nesten på gråten bare av å få vite det. Jeg kan identifisere meg med den omkomnes pårørte. Sjokket. Følelsene. Vi prater om følelser som kan løfte fjell, sier Deogan til Expressen.

I fjor høst laget TV 2 et innslag med Deogan, der han forklarte litt om sin kamp mot hooliganismen.

– De tar ikke hensyn til fotball eller fotballsupportere. Spørsmålet er om fotballen skal ta hensyn til dem? Jeg syns ikke det, sa han da.

– Det kommer nye generasjoner. For dem er dette 100 år siden. De tenker at det ikke skjer dem. Men jeg er sikker på at det skjer igjen.

Problemet er større enn noensinne

Og dessverre fikk han rett. Nå har han hatt samtalen med sin sønn om det foreløpig siste livet som fotballvolden har krevd i Sverige.

– Det eneste han hører er at «han døde fordi han gikk på fotball», akkurat som onkelen. Det er redselen som dette gir barna som gjør meg så forbannet, sier Deogan til Expressen.

Han mener problemet er større enn noensinne, og at man må ta i bruk hardere midler.

– Politiet, klubbene, forbundet, alle mennesker, uansett hvor slitsomt det er, må så opp sammen mot dette. Vi kan ikke vike for disse kreftene. Hver gang en hooligangruppering får gjennomslag for en trussel, så søker ti nye ungdommer seg til dem dagen etter. Vi må ta på oss jernhanskene.