KLAR FOR NY DUELL MED CARLSEN: Vishy Anand. (AP Photo/Arun Sankar K.)
KLAR FOR NY DUELL MED CARLSEN: Vishy Anand. (AP Photo/Arun Sankar K.)

Vishy Anand gikk ubeseiret gjennom kandidatturneringen

Avsluttet super-comebacket med remis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heller ikke i siste runde avga Vishwanatan Anand mer enn et halvpoeng – partiet mot Peter Svidler endte remis.  Inderen gikk dermed ubeseiret gjennom fjorten harde runder, i et felt fylt av verdens beste sjakkspillere. – Han har spilt bunnsolid, mente Magnus Carlsen.

Fra å være detronisert, forslått og spådd en sjakk-karriere lagt på hylla, har tigeren fra Madras reist seg, motbevist eksperter og spilt sjakk som han gjorde da han var på toppen av sin karriere. Hva har skjedd, spør vi oss?

Forandret stil
I VM-kampen mot Magnus Carlsen gikk det meste galt. Vishy Anand vant ikke et eneste parti, og ble knust på hjemmebane med sifrene 6,5 – 3,5. Eneste utvei inderen så for å unngå å havne i bunken av avskrevne eksverdensmestre, var å forandre det som ikke fungerte.

– Jeg går gjennom en fase hvor jeg forandrer spillet mitt, fortalte han til den indiske avisen New Indian Express, tre måneder etter nederlaget i Chennai.

Da hadde han akkurat gjort en middelmådig turnering i Zürich, hvor Magnus Carlsen hadde tatt førsteplassen – igjen. Inderen tok ikke turneringen som noe stort nederlag, og betraktet den heller som en god erfaring.

– Det vil alltid bli noen slag på veien før du finner den optimale formen, sa han den gang.  

Og sin optimale form ser han endelig ut til å ha funnet.  

De er ikke Carlsen
Men selv om gutta i Khanty-Mansijsk er sterke, er de ikke Magnus Carlsen. Stadig så vi verdenseliten gjøre grove feiltrekk, over- eller underevaluere sin egen stilling samt tillate turneringsvinneren å spille slik han spiller best.

Ja, stadig fikk Anand spille siciliansk åpning, åpningen det sies han er verdens beste i. Magnus lot aldri Anand spille siciliansk åpning.

Kanskje fikk den kommende utfordreren bruke alle de forberedelser han hadde tenkt å bruke under VM-matchen. Forberedelsene som tillot ham å spille sjakk slik han liker best – real angrepssjakk. Slik tillot aldri Magnus ham å spille.

Verdenseliten lyktes ikke i å utnytte svakheten som utpekte seg i matchen mot Magnus – de lange, utmattende partiene. Ikke sjeldent, her i Khanty-Mansijsk, fikk Anand muligheten til å avvikle til en kort, presis avslutning – og han gjorde det utmerket og med stor iver. Magnus lot ham ikke finne slike løsninger.