SPILLER SLUTTSPILL: Henning Berg og Legia Warszawa. (AP Photo/Czarek Sokolowski)
SPILLER SLUTTSPILL: Henning Berg og Legia Warszawa. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

– Kan diskuteres om det er riktig måte å avgjøre et seriemesterskap på

Henning Bergs Legia Warszawa hadde vært seriemestere nå hadde det ikke vært for den nye seriereformen i den polske ligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før sesongen 2013/2014 ble det bestemt at Ekstraklasa skulle splittes i to etter ferdigspilt sesong og ha sluttspill i hver ende av ligaen.

De åtte øverst og de åtte nederst.  Serien er med andre ord ikke over etter 30 spilte kamper, èn borte og en hjemme. I skrivende stund har Legia Warszawa 57 poeng mot Lech Poznans 47 på 2. plass, med to kamper igjen å spille. Altså ville Legia vært seriemester. 

 – Vi har hatt fokus på å akseptere mentalt at det er et sluttspill. Serien er ferdig, så egentlig har man jo vunnet. Det må vi passe på at spillerne ikke går rundt og tenker på, sier Berg til TV 2. 

 – Gjør de det?

 – Det har jo liggi i kortene lenge, så det skal gå bra. Vi gleder oss. Denne serieformen gir jo spenning hele veien ut, og helt sikkert rettferdighet over en hel sesong. Så kan det diskuteres om det er rett måte å avgjøre et seriemesterskap på.

 – Hva mener du?

 – Vi har jo lyst til å vinne serien, men jeg skal være litt kjedelig og svare at vi tar en kamp av gangen. Det er vårt fokus, humrer Legia-manageren. 

 Hjemmebane- og poengfordel
Men det er ikke helt ubetydelig at hovedstadsklubben topper serien. Det betyr at Legia går inn i sluttspillet med flere poeng, samtidig som de får hjemmebanefordel i flere kamper. Når serien deles i to blir poengene til hvert lag halvert.

Hvis eksempelvis Legia ender på 60 poeng og Poznan ender på 50, vil avstanden inn i sluttspillet mellom dem bli fem poeng, istedenfor ti. Klubbene vil stå med 30 og 25 poeng hver. Legia får også fire av totalt syv kamper på eget gress. 

 – Det er klart vi gleder oss. Er du gæren! Det blir en enorm intensitet og ramme rundt disse kampene. Kvaliteten kommer til å bli mye høyere i hver eneste match. 

 – Hvor bittert er det om seriegullet skulle ryke i sluttspillet?

– Det har jeg valgt å ikke tenke på. Jeg gleder meg over at vi får mulighet til å spille tøffe kamper samtidig som spillet vårt utvikler seg videre.

 Ennå ikke tapt
Nordmannen har fått en forrykende start på sitt Polen-eventyr med fire seiere og to uavgjort siden han kom til klubben. Senest lørdag vant Legia mot erkerival og tabelltoer Lech Poznan. Ett tap har det blitt, men da fordi klubben ble straffet med 3-0-tap grunnet bråk blant tilskuerne. Da kampen ble stoppet var stillingen 0-0. 

 – Den har jeg visklet ut fra minnet. Vi tar poeng i store oppgjør. Det er veldig positivt. Resultatene vi har nå etter vinterpausen er jeg selvfølgelig fornøyd med, men vi svinger fortsatt litt for mye i prestasjonene. Vi klarer ikke å være solide gjennom 90 minutter. 

 Det er nå to serierunder igjen før serien splittes i to. Neste kamp for Legia Warszawa er søndag 6. april hjemme mot Zawisza Bydgoszcz, som innehar syvendeplassen.