GLEMMER IKKE: 96 menn, kvinner og barn omkom på under FA-cupsemifinalen på Hillsborough i 1989. REUTERS/Phil Noble
GLEMMER IKKE: 96 menn, kvinner og barn omkom på under FA-cupsemifinalen på Hillsborough i 1989. REUTERS/Phil Noble

13 mistenkte politimenn identifisert før ny Hillsborough-gransking starter mandag

Hemmelige dokumenter avslørte omfattende dekkoperasjon fra politiets side etter katastrofen der 96 døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elleve av 13 identifiserte pensjonerte og aktive politimenn er allerede avhørt om deres rolle under Hillsborough-katastrofen i april 1989. Avhørene dreier seg om drap, medvirkning til drap og svikt i tjeneste, skriver nyhetsbyrået AP.

Alle obduksjonsrapporter lagt til side

En uavhengig granskingsrapport som var klar i fjor konkluderte med knusende kritikk av politi og myndigheter. De fikk tak i hemmelige dokumenter som beviste at årsaken og håndteringen av tragedien ble utsatt for en omfattende dekkoperasjon fra politiet side. Mange mener sogar at dekkopperasjonen ble beordret av daværende statsminister Margareth Thatcher selv. 

Britisk høyesterett la som følge av rapporten alle eksisterende rapporter om dødsårsak til side og beordret ny gransking for å slå fast dødsårsakene til alle 96. Denne etterforskningen starter mandag 31. mars.

Familiene skal bli hørt

Etter en rekke høringsrunder skal familiene møte i Birchwood Park, Warrington, mandag for å fortelle sin personlige historie foran en jury. Selve obduksjonsrapportene skal også gjennomgås og analyseres.

Dommer Goldring sier det ikke er snakk om å utsette startdatoen til tross for at en del bevis fortsatt mangler.

– Jeg må ta valget mellom å beskytte familienes interesser, og juryens interesser, og da velger jeg å ta hensyn til familiene, sier Goldring, ifølge liverpoolecho.co.uk.

Klemt i hjel

96 Liverpool-supportere omkom på tribunen i Sheffield aprildagen i 1989. Kvinner og barn var blant de døde.

Store trafikkproblemer sørget for at Liverpool-tilhengerne ankom arenaen mye seinere enn vanlig. Et drøyt kvarter før avspark var det stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion.

Politiet fryktet at det kunne bli bråk og bestemte seg for å åpne portene til enda en inngang, slik at folk kunne komme seg raskere inn. Det ble et enormt trykk da folkemassen skulle inn på den allerede overfylte tribunen.

Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt inn mot dem, og katastrofen som utspilte seg som følge av dette har preget både Liverpool fotballklubb og alle supporterne siden.

25-årsmarkering

15. april er det 25 år siden Hillsborough-tragedien. Det vil som vanlig holdes en minnemarkering på årsdagen for tragedien.

Kenny Dalglish, som var Liverpool-manager da tribuneulykken skjedde, har skrevet til alle de 92 klubbene i det engelske ligasystemet og bedt dem donere et skjerf.

De skal legges ut på banen sammen med skjerf fra supportere og danne tallet 96 til minne for ofrene.