STORMET BANEN: Djurgården-fans stormet banen etter at de hørte om den hardt skadede supporteren. BILDE: Skjermdump C More
STORMET BANEN: Djurgården-fans stormet banen etter at de hørte om den hardt skadede supporteren. BILDE: Skjermdump C More

Supporter død etter fotballbråk

Og Allsvenskan-kamp avbrutt etter banestorming.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske fotballsesongen fikk en dårlig start da kampen mellom Helsingborg og Djurgården måtte avbrytes etter 40 minutter. 

Det på grunn av at bortesupporterne stormet banen.

Tragedie

Publikumsskandalen skal ha utløp i at en Djurgården-supporter omkom som følge av skadene etter et slagsmål i Helsingborg sentrum tidligere på dagen. Mannen skal være en 43-årig firebarnsfar og skal ikke tilhøre hooligan-miljøet.

Da nyheten nådde bortefansen stormet de banen, skriver Expressen.

Supporteren skal ha blitt mishandlet til døde og han omkom av hodeskader ifølge svenske medier. Personen ble fraktet til sykehus umiddelbart, men livet stod ikke til å redde.

Djurgården-fansen ropte «mordere, mordere, mordere» mot Helsingborg-supporterne da de stormet banen.

– Det finnes ikke ord for å uttrykke det vi kjenner akkurat nå. Våre tanker går til den avdødes familie. Djurgårdsfamilien er i sorg, skriver Djurgården på sin Twitter-konto.

Norges landslagssjef, Per-Mathias Høgmo, var i fjor høst trener i Djurgården.

– Det er en stor tragedie det som har skjedd. Tankene mine går til de som er rammet, nærmeste familie og vennene rundt vedkommende, sier Høgmo til TV 2.

– Hvor ødeleggende er dette for svensk fotball?

MARKERING: Blomster og fotballdrakter er lagt ned på stedet der en Djurgården-supporter døde før Allsvenskankampen mellom Helsingborg IF og Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
MARKERING: Blomster og fotballdrakter er lagt ned på stedet der en Djurgården-supporter døde før Allsvenskankampen mellom Helsingborg IF og Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

– Det ønsker jeg ikke spekulere i, jeg fikk høre det for tre timer siden. 

Omfattende problem

Tribunebråk er et omfattende problem i Sverige, og særlig Djurgården har hatt problemer med slagsmål i forbindelse med sine kamper. 

– Man står her enda en gang helt tom. Nå har det gått så langt som man har ant at det kan med dødsfall i sammenheng med fotballkamper. All kjærlighet til fotball er borte, sa Djurgården-spiller Andreas Johansson i et intervju vist på CMore etter kampen.

– Jeg kom til Djurgården i fjor, og dette har vært et gjengående problem. Det er på en eller annen måte blitt akseptert at det er vold og slagsmål når det er allsvensk fotball og på denne måten kommer vi til å skremme bort alle som vil se på fotball. Sverige har et kjempeproblem.

Sammenstøt også etter kamp

Det var en tung dag for Stockholmsklubben ansatte og spillere.

– Vi hørte om det et par minutter før banestormingen. Vi skjønte at noe kom til å skje, så vi begynte å bevege oss nedover mot banen. Det er trist at det skal slutte på denne måten. Det er en sorgens dag, sa en gråtkvalt sportssjef i Djurgården Bosse Andersson.

Bråket fortsetter imidlertid. Etter kampen er det sammenstøt mellom supportergrupperinger rundt omkring i Helsingborg, skriver Aftonbladet.

– Man kaster sykler og glass. Vi forsøker å få kontroll på situasjonen, sier en talsperson for politiet i Helsingborg.

Ifølge Aftonbladet er sentrum i den svenske byen avsperret og det er et stort politioppbud for å få bukt med sinte Djurgården-supportere.

Supporterne skal ha kastet flasker, bokser og røykbomber for å komme seg forbi sperringene. Samme avis skriver at fire personer skal ha blitt skadet i tumultene etter kamp - disse har blitt fraktet til sykehus.

PÅ BANEN: Djurgården-fansen stormet banen under allsvenskankampen mellom Helsingborg IF och Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
PÅ BANEN: Djurgården-fansen stormet banen under allsvenskankampen mellom Helsingborg IF och Djurgårdens IF på Olympia søndag ettermiddag. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Norske spillere på banen

Også Helsingborgs sportssjef og tidligere Stabæk-spiller Jesper Jansson uttalte følgende til det svenske nyhetsbyrået TT:

– Det er fryktelig tragisk for guttens familie, for fotball og for hele samfunnet. Jeg håper det blir en stor oppvåkning for samfunnet, politikerne og fotballen.

To norske spillere var på banen da banestormingen inntraff. Kenneth Høie voktet buret for Djurgården, mens Ardian Gashi spilte på midtbanen for Helsingborg.

– Det er en forferdelig følelse. Vi visste ingenting om dødsfallet. Dommeren blåste av kampen, og vi samlet oss i garderoben. Der fikk vi den triste beskjeden, sa Gashi til NRK.

– Det er forferdelig at serieåpningen og denne fotballfesten skal ende med et dødsfall. Det er alvorlig og trist, mente den norske midtbanespilleren.

Går som normalt

Det svenske fotballforbundet har bestemt at kveldens andre kamper går som normalt.

– Dette er vi enig om i fotballverden. Man gjør nesten alltid slik. Så kan hver enkelt arrangør ta en egen avgjørelse. Sentralt går man ikke ut og avlyser kampen, det vil jo være å gi etter for volden, sier styreleder Karl Erik Nilsson i det svenske fotballforbundet.

– Sikkerhetssjefene vil nok samle seg ganske raskt og diskutere hvordan man skal unngå situasjoner som dette. Så er det jo slik at vi kan ta hånd om det som skjer på arenaen, mens det er vanskeligere å ha kontroll på det som skjer rundt om kring. Der må vi jobbe tett og ha samfunnets støtte for å klare.