Silje Marie (30) var tvangsinnlagt i ti år og ville bare dø

Møtet med en helt spesiell psykiatrisk sykepleier snudde alt for alvorlig syke Silje Marie. 

Silje Marie Strandberg var mobbeofferet som ble alvorlig psykisk syk. Som tenåring fikk hun stemmer i hodet som sa hun var stygg og verdiløs. Etter hvert utviklet hun hallusinasjoner og vrangforestillinger, og avviste alle som forsøkte å hjelpe henne.

Hun forsøkte å ta livet sitt gjentatte ganger, og ble tvangsinnlagt på lukket psykiatrisk avdeling. Sju år gikk. Schizofrenidiagnosen var så alvorlig at ingen trodde hun noen gang kunne bli frisk. Da møtte hun en helt spesiell psykiatrisk sykepleier som nektet å gi henne opp: Lone Viste Fagerland fortalte Silje Marie at det fantes håp. 

– Det er veldig vanskelig, for ikke å si umulig, å sette seg inn i situasjonen til noen som ønsker å dø. Det vi prøver å gjøre er å bære håpet når pasienten selv har mistet håpet, forteller Lone Viste Fagerland i dokumentarprogrammet «Vårt lille land». 

– Historien om Silje Marie er en helt utrolig fortelling. Den handler om at ett menneske kan endre livet til et annet, gjennom å gi håp når alt virker håpløst. Silje Marie var så langt nede som et menneske kan komme. Nå stråler hun av livsmot og gleder, forteller Tonje Steinsland, som er redaksjonsleder i «Vårt lille land». 

Se hele historien om Silje Marie og Lone fra «Vårt lille land» i videovinduet over. 

– Jeg hatet henne

Det første møtet mellom Silje Marie og Lone startet dårlig. Den vellykkede sykepleieren provoserte Silje Marie. 

GA SEG IKKE: Første gang Lone møtte Silje Marie ble hun blankt avvist. - Hun har smelt døren i fjeset på meg, skjelt meg ut, truet meg, forteller hun. (Foto: Sven-Erling Brusletto/TV 2)
GA SEG IKKE: Første gang Lone møtte Silje Marie ble hun blankt avvist. - Hun har smelt døren i fjeset på meg, skjelt meg ut, truet meg, forteller hun. (Foto: Sven-Erling Brusletto/TV 2)

– Jeg kan høre lyden av skoene hennes når jeg tenker på det. Høyhælte sko, en selvsikker dame som er perfekt fra topp til tå, sprettrumpe, alltid velstelt. Jeg satt der i joggebukse, med fett hår, fæl hud og hullete sokker, forteller Silje Marie. 

– Du kunne ikke fordra henne? 

– Nei, jeg hatet henne. Det var absolutt det verste jeg kunne møte, sier hun. 

Sljie Marie hadde avvist nær 200 pleiere. Ingen forsto hvorfor hun hadde blitt så syk. 

– Jeg husker at hun snudde ryggen til meg, at hun har smelt døren i fjeset på meg, skjelt meg ut, truet meg. Men det var en fase, og jeg tenkte ikke så mye over det. Og det er en del av jobben tenker jeg, å holde ut den fasen der og få kontakt, sier Lone. 

«Du skal ikke dø. For jeg skal danse i bryllupet ditt!»

Lone ga seg ikke. Til tross for at Silje Marie sendte hene på dør og skjelte henne ut, kom hun tilbake, gang på gang. 

«DU SKAL IKKE DØ»: Sakte men sikkert slapp Silje Marie den tålmodige sykepleieren inn på seg. (Foto: Sven-Erling Brusletto/TV 2)
«DU SKAL IKKE DØ»: Sakte men sikkert slapp Silje Marie den tålmodige sykepleieren inn på seg. (Foto: Sven-Erling Brusletto/TV 2)

– Jeg var ikke vant til det. At noen skulle bry seg så mye. Det gjorde meg også sint og redd. Det skremte meg at noen skulle bry seg så mye. «Du må passe dine egne saker, og ikke bry deg om meg», tenkte jeg. 

Sake, men sikkert, fikk Lone kontakt. Silje Marie slapp henne inn på seg. I uker og måneder satt de to sammen på Silje Maries rom. Da fortalte Silje Marie om mobbehistorien. Etter hvert begynte selvskadingen å avta. Når det var rom for det, gjentok Lone den samme setningen som et slags mantra av håp: «Du skal ikke dø. For jeg skal danse i bryllupet ditt!».

– Jeg syntes det var det latterligste jeg hadde hørt, forteller Silje Marie i dag. 

I kveldens «Vårt lille land» får vi se hvor feil hun kunne ta.