Henger ut bilister som sms-er bak rattet 

Offentlig ydmykelse er amerikanernes siste tiltak mot trafikkfarlige sjåfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle vet det er farlig å fikle med mobiltelefonen når man kjører bil. Likevel er det mange som gjør hver dag sender tekstmeldinger eller ringer mens de sitter bak rattet.

I USA er en gryende bevegelse på frammarsj, der folk tar bilder av sjåfører som tekster, eller gjør andre trafikkfarlige ting bak rattet, og laster dem opp på twitspotting.com.

Tekster, sminker seg og leser aviser

Mannen bak nettsiden er Brian Singer. Han er grafisk designer, og begynte å legge merke til hvor utrolig mange sjåfører som fiklet med mobilene, sminket seg eller gjorde andre distraherende ting mens de kjørte. 

– For hver person som pelte seg i nesen, så jeg 20 som tekstet, sier han til CBS News.

Kvinnen bak rattet skriver ikke SMS, men å vippe øyevipper mens man kjører er grunn god nok til offentlig ydmykelse på twitspotting. FOTO: Twitspotting.com.
Kvinnen bak rattet skriver ikke SMS, men å vippe øyevipper mens man kjører er grunn god nok til offentlig ydmykelse på twitspotting. FOTO: Twitspotting.com.

Han bestemte seg for å gjøre noe med det. Han har selv utviklet nettsiden og har betalt for store reklameplakater på husveggene i San Francisco av egen lomme.

Offentlig ydmykelse

Plakatene på husveggene viser bilder av mennesker som tekster og leser aviser bak rattet. Ikke alle er like imponert over kampanjen.

– Det virker gammeldags. Som offentlig straff, sier en kvinne til CBS. 

Singer sier hensikten ikke er å ydmyke folk, men å sette søkelys på problemet og få folk til å tenke seg om.

– Det er bedre å lære på denne måten, enn å forårsake en ulykke, sier han. 

Per nå finnes det en håndfull slike plakater San Francisco. Og flere byer har meldt sin interesse for å gjøre det samme.

Fire av ti nordmenn tekster bak rattet

I Norge har det vært forbudt å snakke i håndholdt mobiltelefon mens du kjører i 13 år. Likevel bryter mange dette forbudet daglig.

En undersøkelse If Skadeforsikring har gjort viser at fire av ti norske sjåfører skriver SMS bak rattet. Hele sju av ti innrømmer at de leser tekstmeldinger mens de kjører. 

Straffen for å bruke mobiltelefonen mens du kjører er et forelegg på 1300 kroner - men ingen prikker i sertifiktatet. Hvis du på grunn av bruk av mobiltelefon skaper en farlig situasjon, kan forelegget bli på mellom 5000 og 15.000 kroner.

Verre enn promille

Det finnes ingen god norsk statistikk på hvor mange ulykkes som forårsakes av distraksjoner som mobiltelefoner bak rattet, men tall fra WHO viser at bruk av mobiltelefon gir om lag fire ganger høyere risiko for å bli involvert i en ulykke, ifølge nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet.

Det britiske forbrukermagasinet «Which?» gjennomførte i 2012 en simulatortest som viste at sjåfører med 0,8 i promille fikk nedsatt oppmerksomheten med 11 prosent, mens testpersonene opplevde utrolige 79 prosent tap av oppmerksomhet når de skrev SMS mens de kjørte. 

Dokumentasjonsdugnad

Alle kan bidra i Brian Springers oppdragende kampanje. Instruksjonene er lette:

  • Ta bilde av folk som tekster, sminker seg, leser avis, eller lignende mens de kjører.
  • Send bilde med informasjon til twitspotting
  • Spre budskapet. 

Det er selvsagt forbudt å ta bilder av andre mens du kjører selv, og man skal bare ta bilder av kjøretøy i bevegelse.