Johnsrud Sundby får millionlønn

Martin Johnsrud Sundby rykker opp på «Bjørgen-nivå», mens Simen Østensen kan bli lønnstaperen på landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO/ÅRE ( TV 2): Etter en forrykende sesong i sporet, der bare OL ble en skuffelse, blir nå Martin Johnsrud Sundby hevet opp på samme lønnsnivå som Marit Bjørgen og Therese Johaug i skiforbundet.

Ved hjelp av sponsoren BDO, kan Røa-løperen heve millionlønn via skiforbundets kanaler. 

– Vi synes det er mest rettferdig å behandle folk ulikt. Martin har hatt en god sesong, og kan yte mye tilbake til våre sponsorer. Derfor følte vi det var rettferdig at han fikk denne muligheten, sier langrennssjef Åge Skinstad. 

– Deilig

Sundby selv er meget fornøyd. 

– Det er deilig. Jeg er langrennsløper og trener fem timer om dagen, men mer kan jeg ikke. Derfor er det viktig for meg å få samarbeidspartnere slik som BDO nå, sier Sundby. 

Sponsoren selv, syntes det var naturlig å gå inn å gi verdenscupvinneren et lønnshopp. 

– Vi har veldig stor tro på landslagsmodellen, og det er jo en av de viktigste årsakene til at vi også ønsker å støtte enkeltutøvere, sier administrerende direktør, Trond Morten Lindberg i BDO. 

Omvendt for Østensen

Landslagets lønnssystem er bygget opp rundt stipender fra 200 000 - og opp til 450 000, som regnes som grunnlønn.

Dette er ikke medregnet utstyrsavtaler, som de fleste norske toppløperne tjener brukbare penger på.  

– I tillegg kan løperne ha personlige sponsoravtaler, så mange de vil, bare de ikke er i konflikt med forbundets egne sponsorer, sier Skinstad. 

For Simen Østensen som allerede har vært i samtaler med landslagsledelsen om å komme tilbake på landslaget etter tre år på langløpslaget Team Centric. Gjør han det, må han ned fra 700 000 tusen - til drøye 200 000 i grunnlønn.   

– Jeg vet jo hvordan de økonomiske betingelsene er der, og hva jeg har nå, så det er ikke bare det som teller valget skal tas, sier Østensen til TV 2. 

– Jeg har ennå ikke fått formelt tilbud fra landslaget, men det blir en vurdering i tiden framover. 

Skinstads trumfkort

Åge Skinstad er sikker på at både Simen Østensen og Chris Jespersen vil velge landslaget, foran å fortsette som private løpere. 

– Så lenge vi har det beste sportslige opplegget, så regner vi at det er det som er tungen på vektskåla i forhold til valgene løperne tar, sier Skinstad.

Og nettopp der ligger Skinstads trumfkort. Så lenge landslagsløpere uttalt går foran private løpere i uttak til mesterskap, føler privatlagene seg sjanseløse. Høye lønninger til tross.  

– Vi kan ikke bestemme uttakskriteriene til et mesterskap. Det er det skiforbundet som gjør. Ja, og det lærer vi jo gang på gang, sier Nils Marius Otterstad, som er Østensens manager i Team Centric. 

– Kommer etterhvert

Martin Johnsrud Sundby er sikker på at Østensen uansett vil få det best på landslaget. 

– Jeg tror at sannsynligheten for at Simen får ut det han er god for er større på landslaget enn på Team Centric. Og da kommer nok økonomien etterhvert likevel, sier Sundby.

Nils Marius Otterstad innser at Simen Østensen mest sannsynlig er tapt for Team Centric. 

– Men vi ønsker å støtte Simen uansett, og blir gjerne med som hans personlige sponsor, sier Otterstad. 

Men problemet er at skiforbundet har en samarbeidsavtale med Adecco, som driver i samme bransje. 

– Jeg håper vi kan løse dette. Til beste for Simen. 

Åge Skinstad ønsker ikke å kommentere om det kan bli aktuelt å la Østensen ha Centric som sponsor dersom han kommer tilbake på landslaget. 

– Vi får ta ut laget først, smiler han.