Her truer «sigøynerkongen» med å skamklippe nok en jente

I en ny Facebook-video truer Alex «Dolla» Karoli med å straffe enda en jente i sigøynermiljøet.

Det vakte stor oppsikt da TV 2 torsdag kunne vise bilder av hvordan en mindreårig jente ble «dømt» til straff av «Dolla» Karoli etter en familiekonflikt, før hun ble slått og skamklipt.

Alt sammen ble filmet, og for få dager siden ble klippet av mishandlingen publisert på Facebook.

Nå kan TV 2 dokumentere at dette har skjedd flere ganger. I klippet, som du kan se utdrag av øverst i denne artikkelen, sier «Dolla» Karoli – som egentlig heter Jan Roger Karlsen:

NORSKE SIGØYNERE

Den norske gruppen av sigøynere består av i overkant av 700 personer. De aller fleste av disse er folkeregistrert i Oslo, men om lag 200 har fast opphold i utlandet, ifølge en rapport fra 2009.

Historisk har denne befolkningsgruppen har oppholdt seg sporadisk i Norge fra 1700-tallet. Frem til 1960 livnærte de seg på tradisjonelt vis, for eksempel som kobberslagere og ved omreisende handel. Endringer i samfunnet førte etter dette til at inntektsgrunnlaget stort sett falt bort, og man fikk problemer med velferden til barna i denne gruppen, som i stor grad manglet skolegang.

Først i 1960 ble det fokus på uverdige levekår i denne gruppen, gjennom radioprogrammet «En flekk midt i velferdssamfunnet».

Kilde: Arbeids- og inkluderingsdepartementet (2009): Handlingsplan for å bedre levekårene for rom i Oslo

«Seks–syv ganger har dere barbert henne. Vet du det? Til og med øyenbrynene har dere barbert bort. Tre ganger har dere slått ut tennene hennes.»

«Jeg sverger på at jeg vil klippe håret til din datter og sende det i en pose. I dag, ikke i morgen! Jeg begynte med den forrige. Så får dere se hvor jeg slutter», sier Karoli, henvendt til kamera.

Da TV 2 snakket med Karoli i går, nektet han for å ha gjort noe galt:

– Absolutt ikke. Jeg prøvde det jeg kunne å være på hennes parti, hevder Karoli, som la til at han «begynte å gråte som et barn» da han så videoen på Facebook noe senere.

TV 2 har gjentatte ganger fredag forsøkt å få ny kommentar fra Karoli, uten å lykkes.

– Ikke enestående

Eksperter mener også at sjokk-klippet av en den mindreårige jenta som straffes med skamklipping og vold av sigøynermiljøet ikke er et enestående tilfelle. Prosjektleder Belinda deLeon i organisasjonen Seif, Selvhjelp for innvandrere og flyktningerhar jobbet tett på sigøynermiljøet i Norge, og ble slett ikke overrasket over videoklippet TV 2 viste i går der en sigøynerjente ble mishandlet på det groveste:

I klippet fikk vi se «Dolla» Karoli, avsi en dom over en tenåringsjente etter en familiekonflikt. Jenta ble skamklipt og slått.

BAKGRUNN: Her blir Oslo-jenta straffet med slag og skamklipping

– Dette overrasker meg ikke, for dette har jeg fått beskrevet før. Vi har sett unge kvinner som har kommet til vårt kontor og vært skamklipt og slått, sier deLeon, som i en årrekke har hatt kontakt med jenter i det norske sigøynermiljøet.

– Det er på ingen måte snakk om et enkelttilfelle. Vi vet at dette er måten det foregår på, og at det er slik kvinner straffes.

Hun mener myndighetene nå må gripe inn og gi bistand og hjelp til barn i dette lukkede miljøet.

– Det er et miljø med interne konflikter, og hvor barna er direkte tilskuere til det som foregår. Det må skje noe, og kvinnenes stilling må styrkes. Det er de som bærer hele kulturen, og som er med barna, det er de tiltakene må fokusere på. Vi vet at kvinnene o sigøynermiljøet vil ha endringer – de vil ha en annen framtid for barna sine enn de selv fikk.

– Hvorfor er det så vanskelig?

– Fordi mennene ikke vil ha endringer. De tror det å være isolert, å være lukket er det som må til for at gruppa skal overleve, sier deLeon.

Kritiserer politiet

Hun kritiserer politiet for ikke å ha gjort nok for kvinnene. 

– Damer har kommet til oss, utsatt for vold og mishandling. De har gått til politiet for å anmelde og be om hjelp, og ikke fått hjelp, sier hun.

Ingen i politiet ville fredag stille i intervju. Men i en uttalelse til TV 2, sier visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt sakene blir etterforsket, også vedrørende klippet TV 2 viste torsdag, og at flere er avhørt.

– Vi har imidlertid erfart at det ikke er så enkelt å få dom i disse sakene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt.
Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt.

Hevder noen ville drepe jenta

I TV 2s klipp, avsier «Dolla» Karoli en dom over en tenåringsjente etter en familiekonflikt.

«Vet du hvem jeg er? Jeg er høvdingen i byen. Både rettsmessig og sigøynermessig. Jeg dømmer henne. Jeg legger ikke fingeren på henne, men jeg dømmer henne så hele sigøynerverden kan se henne», sier Karoli i videoen. Han bekreftet i går til TV 2 at det var hans idé å straffe jenta med skamklipping.

NEKTER SKYLD: Alex «Dolla» Karoli sier han forsøkte å hindre volden mot den unge jenta. Foto: GORAN JORGANOVIC/TV 2.
NEKTER SKYLD: Alex «Dolla» Karoli sier han forsøkte å hindre volden mot den unge jenta. Foto: GORAN JORGANOVIC/TV 2.

– De sa de ville drepe henne og da sa jeg at det finnes en straff i sigøynertradisjonen for å markere og det er å ta et par centimeter av håret hennes, sa han.

«Dette har du fortjent. Nå klipper vi håret» fortsetter en mannsstemme å si på klippet, mens angrepet fortsetter.

– Mennene fortsetter med undertrykking?

– Ja, de vil ha kontroll over kvinner og over den yngre generasjon som tenker annerledes og vil ha endringer, sier deLeon.

Familiefeide

De siste årene har konflikten mellom de to store familiene i det norske sigøynermiljøet i Oslo eskalert.

1. april i fjor var René Karoli  en av to som ble knivstukket på Torshov i Oslo. Politiet var klar på at de knyttet angrepet til et hevnoppgjør i sigøynermiljøet, selv om Karoli-familien selv avviste dette. Det har også vært flere andre tildragelser det siste årene.

LES OGSÅ: Politiet frykter hevnaksjoner etter økse- og knivangrep i sigøynermiljøet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belinda deLeon i Seif er bekymret på sigøynerkvinnenes vegne.
Belinda deLeon i Seif er bekymret på sigøynerkvinnenes vegne.

De interne konfliktene tærer på for enkeltpersoner i familiene:

– Vi vet at folk er redde. Mange er redde for å sende barna på skolen i frykt for represalier. Det er en stor konflikt mellom to store familier her, som har smittet over på de andre. Det rår en frykt og folk kvier seg for å ta kontakt, sier deLeon.

Hun mener det er leit at det er først med en slik dokumentasjon av overgrepene at det har blitt reaksjoner i offentligheten:

FAKSIMILE
FAKSIMILE

– Vi synes det er fryktelig synd at det må en slik video til for at folk skal reagere. Vi har gjennom mange år sagt at her må det iverksettes tiltak tilrettelagt for denne gruppen, og vi må fokusere på jentebarna og kvinnene. Og det har vi sagt i ti år!

Regjeringen la i 2009 frem en handlingsplan for å bedre levekårene for norske sigøynere i Oslo. På det tidspunktet ble det anslått at denne gruppen bestod av om lag 700 personer.

– Etter den siste handlingsplanen fra 2009, har ikke det offentlige tatt tak i de virkelige problemene. Dette er bare eksempel på at situasjonen er den samme som for fem år siden. Ingenting har endret seg, sier deLeon, og fortsetter:

– Rapporten er veldig fin på papiret, men den har ikke hatt effekt. Det er fremdeles barn som ikke går på skole eller har enormt fravær, kvinner som blir utsatt for vold, fremdeles arrangerte ekteskap mellom mindreårige, og det er barn som føder barn. Og ingen tar tak i de reelle utfordringene her.

SE VIDEO: Jenta (17) livredd etter å ha blitt skamklipt